Επικαιρότητα Κόσμος

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: LIVE οι υπογραφές Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν

Αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ: LIVE οι υπογραφές Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν

Ώρα… υπογραφών για την αμυντική συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της υπερδύναμης που λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Κι αυτό έγινε αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν αντίστοιχα, κατά τις οποίες οι δύο άνδρες μίλησαν για την σημασία της συγκεκριμένης πενταετούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, με το κλίμα μεταξύ τους να είναι εγκάρδιο.

Αμυντική συμφωνία

Μπλίνκεν: «Πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα»

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε παίρνοντας πρώτος τον λόγο: «Ενδυναμώνουμε την ελληνοαμερικανική συνεργασία σήμερα. Η χώρα μας είναι ευγνωμονούσα στην Ελλάδα. Είστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος ιδιαίτερα στο θέμα του Αφγανιστάν».

Υπογράμμισε ακόμη πως «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ προανήγγειλε την συνδρομή των ΗΠΑ την επομένη των φυσικών καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Δείτε την εικόνα από τις δηλώσεις και τις υπογραφές για την αμυντική συμφωνία όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες κομβικές τοποθεσίες στη χώρα μας. Τοποθεσίες που -όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες- έχουν «τεράστια σημασία για τη χώρα μας»…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά τα σημεία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, και οι «βάσεις» θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο, ενώ θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές, όσο και από ελληνικές δυνάμεις.

Η Συμφωνία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αμοιβαία προστασία εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, ενώ θα προβλέπει μεγάλα αμερικανικά κονδύλια που θα εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες βάσεις προς όφελος και των δύο πλευρών.