Κόσμος

Αθώος ο αστυνομικός για το θάνατο 23χρονου Αφροαμερικανού – Πέθανε μετά από κεφαλοκλείδωμα και υπερβολική δόση κεταμίνης

Ασπρόπυργος: «Ανέβασε το μπλουζάκι 8χρονης και χτύπησε μαθητή στο κεφάλι» – Βροχή οι καταγγελίες για τον γυμναστή

Ένας νεαρός αφροαμερικανός μόλις 23 ετών βρήκε τραγικό θάνατο από τρεις αστυνομικούς και δυο διασώστες κατά τη διάρκεια της σύλληψής του το 2019. Οι αστυνομικοί κατηγορήθηκαν ότι του έκαναν κεφαλοκλείδωμα μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του, ενώ οι διασώστες που έσπευσαν στο σημείο του έκαναν ένεση κεταμίνης που ξεπερνούσε τη συνιστώμενη δοσολογία.

Ένας από τους λευκούς αστυνομικούς που παραπέμφθηκαν σε δίκη για τον θάνατο του Ελάιτζα Μακλέιν, μαύρου νεαρού ο οποίος στραγγαλίστηκε και του έγινε ένεση κεταμίνης κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, αθωώθηκε χθες Δευτέρα από δικαστήριο της πολιτείας Κολοράντο.

Το σώμα ενόρκων έκρινε αθώο τον Νέιθαν Γούντγιαρντ, αστυνομικό της πόλης Ορόρα, στις δυτικές ΗΠΑ, κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία από αμέλεια στην υπόθεση αυτή, που ανάγεται στο 2019.

Ο αστυνομικός κατηγορείται πως έκανε λαβή στραγγαλισμού στον Ελάιτζα Μακλέιν, 23χρονο μαύρο ο θάνατος του οποίου, παρότι πέρασε κάτω από τα ραντάρ των αμερικανικών ΜΜΕ, προσέλκυσε πολλή περισσότερη προσοχή έπειτα από τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ, άλλου Αφροαμερικανού, το 2020.

Στις αρχές Οκτωβρίου άλλος αστυνομικός ο οποίος ενεχόταν στον θάνατο του Ελάιτζα Μακλέιν κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κι η ποινή του αναμένεται να τού απαγγελθεί τον Ιανουάριο.

Ο νεαρός πέθανε από έμφραγμα του μυοκαρδίου τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή του, κατά τη διάρκεια της οποίας του έγινε ένεση κεταμίνης – ενός ισχυρού ηρεμιστικού και σε μεγάλη δοσολογία – από τους τραυματιοφορείς.

Την ημέρα των γεγονότων, η αστυνομία κλήθηκε από πρόσωπο που περιέγραψε «ύποπτο» μαύρο που φορούσε μάσκα του σκι και «συμπεριφερόταν περίεργα» σε δρόμο στην Ορόρα.

Αστυνομικός είπε πως ο Ελάιτζα Μακλέιν, που δεν οπλοφορούσε, προσπάθησε να του αρπάξει το πιστόλι κατά τη διάρκεια της σύλληψης.

Σύμφωνα με την οικογένεια του θύματος, ο νεαρός είχε απλά βγει να αγοράσει αναψυκτικό και φόραγε συχνά μάσκα του σκι για να μην κρυώνει, καθώς έπασχε από αναιμία.

Οι δυο τραυματιοφορείς που ενέχονται στην υπόθεση θα δικαστούν χωριστά τις επόμενες εβδομάδες, κατά το CNN.

Η υπόθεση αρχικά είχε μπει στο αρχείο χωρίς συνέχεια, όμως ο κυβερνήτης του Κολοράντο, ο Τζάρεντ Πόλις, ζήτησε να ξαναρχίσουν έρευνες τον Ιούνιο του 2020, αφού συναντήθηκε με την οικογένεια του εκλιπόντα. Αίτηση να ανοίξει ξανά ο φάκελος του Ελάιτζα Μακλέιν εξάλλου είχε συγκεντρώσει πάνω από τρία εκατομμύρια υπογραφές.