Κόσμος Υγεία

Αυστραλία: Γυναίκα πήρε το Ozempic για να αδυνατίσει για το γάμο της κόρης της και πέθανε

Αυστραλία: Γυναίκα πήρε το Ozempic για να αδυνατίσει για το γάμο της κόρης της και πέθανε

Μια 56χρονη γυναίκα από την Αυστραλία πήρε το φάρμακο Ozempic για να χάσει κιλά και να παρουσιαστεί αδυνατισμένη στον γάμο της κόρης της και έχασε τη ζωή της.

Η 56χρονη γυναίκα από την Αυστραλία που πήρε το Ozempic για να αδυνατίσει γρήγορα, φέρεται να πέθανε από κάποια γαστρεντερική ασθένεια και ο σύζυγός της ρίχνει την ευθύνη στο εν λόγω πολυσυζητημένο φάρμακο.

Το Ozempic είναι ένα φάρμακο που έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για θεραπευτική χρήση σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Τον τελευταίο καιρό όμως, το Ozempic χρησιμοποιείται ευρέως από πολύ κόσμο ως φάρμακο απώλειας βάρους.

Το φάρμακο… μιμείται στον οργανισμό την φυσική ορμόνη, GLP-1, η οποία επιβραδύνει τη διέλευση της τροφής από το στομάχι και τα έντερα, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έτσι δεν τρώνε πολύ και χάνουν κιλά.

Από την άλλη, όμως, το φάρμακο δείχνει να προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις το φάρμακο επιβραδύνει υπερβολικά την λειτουργία του στομάχου ή προκαλεί εντερική απόφραξη (ειλεός).

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) μάλιστα έχει λάβει 18 καταγγελίες από τα τέλη Σεπτεμβρίου για ειλεό σε άτομα που έπαιρναν Ozempic.

Ο θάνατος της 56χρονης
Η 56χρονη γυναίκα από την Αυστραλία πήρε το Ozempic μαζί με τη συνταγογραφούμενη ένεση Saxenda. Αρχικά έχανε ακατάπαυστα κιλά. Μάλιστα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας ανέφεραν ότι έχασε περίπου 35 κιλά σε πέντε μήνες.

Στις 16 Ιανουαρίου, λίγους μόλις μήνες πριν από το γάμο της κόρης της, ο σύζυγος την βρήκε αναίσθητη. Από το στόμα της έβγαινε ένα καφέ υγρό.

«Έβγαινε ένα καφέ υγρό από το στόμα της και συνειδητοποίησα ότι δεν ανέπνεε και άρχισα να της κάνω ΚΑΡΠΑ», είπε ο Roy Webster στο «60 Minutes Australia» την περασμένη εβδομάδα.

Η γυναίκα έφυγε τελικά από τη ζωή εκείνη τη μέρα. Η νεκροψία – νεκροτομή έδειξαν ως αιτία θανάτου «οξεία γαστρεντερική ασθένεια».

«Αν ήξερα ότι θα μπορούσε να συμβεί, δεν θα έπαιρνε το φάρμακα. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσες να πεθάνεις από αυτό», είπε συντετριμμένος ο σύζυγός της.

Ο θάνατος της Webster δεν έχει συνδεθεί επίσημα με τη χρήση Ozempic και Saxenda, ωστόσο ο σύζυγός της κατηγορεί τα φάρμακα αυτά για την απώλεια της γυναίκας του.

Η παραδοχή της εταιρείας Novo Nordisk
Σε δήλωση του στο «60 Minutes Australia», η εταιρεία που παράγει το Ozempic, η Novo Nordisk, είπε ότι ο ειλεός αναφέρθηκε σε κάποιες περιπτώσεις χρήσης του φαρμάκου.

Εκπρόσωπος της δικηγορικής εταιρείας Morgan and Morgan είπε στην New York Post ότι η νομική φίρμα έλαβε τον Αύγουστο 500 παρόμοια ερωτήματα – καταγγελίες από ανθρώπους. Επίσης τόνισε ότι καταγγελίες υπήρχαν και για άλλα φάρμακα απώλειας βάρους, συμπεριλαμβανομένων των Wegovy, Rybelsus και Saxenda.

Ο FDA τον Σεπτέμβριο ενημέρωσε την εταιρία που βγάζει το Ozempic να αναγνωρίσει τις καταγγελίες για ειλεό σε ορισμένα άτομα που έχουν λάβει το φάρμακο.

Η ενημέρωση ήρθε αφού η ομοσπονδιακή υπηρεσία έλαβε χιλιάδες αναφορές για γαστρεντερικά προβλήματα από χρήστες Ozempic.

ΠΗΓΗ newsit.gr