Κόσμος

Αυστραλία: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του υπαλλήλου παιδικών σταθμών που κακοποίησε σεξουαλικά 91 κορίτσια και νήπια

Πολλά διεθνή ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τον 45χρονο Άσλεϊ Πολ Γκρίφιθ ως «τον χειρότερο παιδόφιλο κακοποιό στην ιστορία της Αυστραλίας»

Τα στοιχεία του άνδρα που πολλά διεθνή ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ως «τον χειρότερο παιδόφιλο κακοποιό στην ιστορία της Αυστραλίας» δόθηκαν στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ώρες, αφού τέθηκε σε ισχύ μια σημαντική αλλαγή στη νομοθεσία του Κουίνσλαντ, που επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων υπόπτων που διώκονται για σεξουαλικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η δημοσιοποίηση τον περασμένο Αύγουστο της σύλληψης του άνδρα, ο οποίος κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά πάνω από 90 κορίτσια και νήπια, εκμεταλλευόμενος τη θέση του ως υπάλληλος παιδικών σταθμών, προκάλεσε επίμονα αιτήματα να αλλάξει ο νόμος που απαγόρευε να κατονομάζονται οι κατηγορούμενοι για βιασμούς και άλλα σεξουαλικά εγκλήματα πριν από τη δήλωσή τους σε ειδική ακροαματική διαδικασία ότι δεν αποδέχονται τις κατηγορίες.

Τους μήνες που ακολούθησαν, η τοπική κυβέρνηση τροποποίησε τον νόμο, με την αλλαγή να τίθεται σε ισχύ από εχθές τα μεσάνυχτα.

Ο 45χρονος Άσλεϊ Πολ Γκρίφιθ συνελήφθη το 2022 και εις βάρος του έχουν απαγγελθεί 1.623 κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από το 2007 έως και την περασμένη χρονιά. Ο διεστραμμένος άνδρας κατηγορείται ότι διέπραξε τα φρικτά του εγκλήματα εις βάρος νηπίων και κοριτσιών σε παιδικούς σταθμούς όπου εργαζόταν στο Μπρισμπέιν, το Σίδνεϊ και το εξωτερικό.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, πολλές από τις κατηγορίες αφορούν σε βιασμό παιδιών κάτω των 10 ετών, ενώ 23 από τα θύματά του ήταν μεταξύ 1 και 5 ετών.

Δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν τη φρικιαστική δράση του άνδρα που φέρεται να βίαζε κατ’ επανάλειψη και επί σειρά ετών ορισμένα από τα θύματά του.

Τον περασμένο Αύγουστο είχε δει το φως της δημοσιότητας ένα – διαγραμμένο πλέον – online προφίλ του Γκρίφιθ όπου καυχιόταν για την μακροχρόνια εμπειρία του σε παιδικούς σταθμούς και την βοήθεια που παρείχε σε παιδιά να «αναπτύξουν την προσωπικότητά τους». ο 45χρονος είχε κάνει τη συγκεκριμένη ανάρτηση στις αρχές του 2020, όταν κατείχε τη θέση του διευθυντή σε παιδικό σταθμό και εργαζόταν επίσης και ως νηπιαγωγός.

Παρόλο που υπήρξαν καταγγελίες εις βάρος του Γκρίφιθ για ανάρμοστες χειρονομίες σε παιδιά από τον Οκτώβριο του 2021, η έρευνα των Αρχών δεν εντόπισε στοιχεία για τη δράση του και ο 45χρονος επέστρεψε κανονικά στην εργασία του.

Η αστυνομία του Κουίνσλαντ παραδέχτηκε αργότερα ότι δεν είχε πραγματοποιήσει τότε έρευνα στο σπίτι και τις ηλεκτρονικές συσκευές του υπόπτου.

Μερικούς μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2022, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας τον συνέδεσε με μια άλλη ενεργή έρευνα για παιδική κακοποίηση και προχώρησε στη σύλληψή του με βάση στοιχεία που βρέθηκαν σε υλικό παιδικής κακοποίησης που κυκλοφορούσε στο dark web.