Κόσμος

Χαμός με γλυπτό του Τουταγχαμών που βγαίνει στο «σφυρί»- Η Αίγυπτος ζητά ακύρωση της δημοπρασίας

Τα πιο άπιστα γυναικεία ονόματα!

Αυτή η κεφαλή από καφέ χαλαζίτη, ηλικίας άνω των 3.000 ετών και ύψους 28,5 εκατοστών, υπολογίζεται στα 4 εκατομμύρια στερλίνες

Μια γλυπτή κεφαλή του νεαρού φαραώ Τουταγχαμών «βγαίνει στο σφυρί» την Πέμπτη στο Λονδίνο, παρά την αντίθεση του Καΐρου που ζήτησε ματαίως να ακυρωθεί η πώληση και να επιστραφεί το έργο στην Αίγυπτο.

Αυτή η κεφαλή από καφέ χαλαζίτη, ηλικίας άνω των 3.000 ετών και ύψους 28,5 εκατοστών, υπολογίζεται στα 4 εκατομμύρια στερλίνες (4,5 εκατ. ευρώ).

Απεικονίζει τον θεό Αμμωνα υπό τα χαρακτηριστικά του φαραώ Τουταγχαμών, «ένας τρόπος να τεθεί ο μονάρχης στο ίδιο επίπεδο με τους θεούς», εξηγεί ο οίκος δημοπρασιών Christie’s.

Η δημοπρασία έχει προκαλέσει την οργή του Καΐρου που ζήτησε από τον οίκο Christie’s να μην την πραγματοποιήσει. Το Κάιρο ζήτησε, επίσης, να «σταματήσει η πώληση όλων των άλλων αιγυπτιακών αντικειμένων κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης δημοπρασίας του Christie’s στις 3 και 4 Ιουλίου, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι να εξασφαλιστούν όλα τα πιστοποιητικά της απόκτησης αυτών των αντικειμένων.

Ο αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Ζάχι Χαουάς εξήγησε ότι εκτιμά πως το έργο «έφυγε από την Αίγυπτο τη δεκαετία του 1970 γιατί εκείνη την εποχή και άλλα αρχαία αντικείμενα αυτής της φύσεως εκλάπησαν από τον Ναό του Καρνάκ στο Λούξορ».

«Ο Christie’s δεν μπορεί να μας πει πότε αυτό εκλάπη. Και οι ιδιοκτήτες έδωσαν ψευδείς πληροφορίες», δήλωσε.

Το συγκεκριμένο αντικείμενο που βγαίνει στο σφυρί αγοράστηκε το 1958 από τον έμπορο τέχνης του Μονάχου Γερμανό Χάιντς Χέρτσερ.

Νωρίτερα, ήταν στα χέρια του Αυστριακού Γιόζεφ Μεσίνα που το απόκτησε γύρω στο 1973 -1974 από τον πρίγκιπα Βίλχελμ φον Τορν ουντ Τάξις, ο οποίος το είχε από τη δεκαετία του 1960.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τεκμηριωθεί η πρόσφατη ιδιοκτησία του έργου και η νομιμότητα της πώλησης, κάτι που σαφώς κάναμε», αντέδρασε εκπρόσωπος του οίκου Christie’s όταν ρωτήθηκε από το AFP.

«Δεν θα διαθέταμε σε δημοπρασία κανένα αντικείμενο του οποίου η ιδιοκτησία ή η εξαγωγή θα ήγειραν ερωτήματα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι η πρεσβεία της Αιγύπτου είχε ενημερωθεί εκ των πρότερων για την πώληση.

Το αντικείμενο της διαφοράς ανήκει στη συλλογή Resandro, μια από τις πιο ξακουστές ιδιωτικές συλλογές παγκοσμίως.

Το γλυπτό έχει εκτεθεί επανειλημμένα στο κοινό τα τελευταία 30 χρόνια, υπογράμμισε ο Christie’s.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ