Κόσμος

Χερσώνα: Τα ζώα ζουν τη δική τους τραγωδία μετά την κατάρρευση του φράγματος

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τα εγκλωβισμένα ζώα εκτιμώνται σε χιλιάδες.
Από τις αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών κρέμεται η τύχη χιλιάδων ζώων που παγιδεύτηκαν από την πλημμύρα στη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας μετά την ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα.

Σκύλοι, γάτες και άλλα κατοικίδια κινδυνεύουν με πνιγμό, εγκαταλειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους που έτρεξαν να γλιτώσουν.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τα εγκλωβισμένα ζώα εκτιμώνται σε χιλιάδες.

Το σοβιετικής κατασκευής υδροηλεκτρικό φράγμα ανατινάχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλεις εκτάσεις στην πολεμική ζώνη της νότιας Ουκρανίας.

Η στάθμη του ποταμού Δνείπερου αυξήθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν καλλιέργειες, πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου τμήματος της Χερσώνας.

Σκύλοι που διασώθηκαν περιμένουν σε κλουβιά (Reuters)

Δρόμοι που πριν από την καταστροφή του φράγματος απείχαν εκατοντάδες μέτρα από την όχθη του ποταμού έχουν πλέον βυθιστεί και οι κάτοικοι έφτιαξαν αυτοσχέδιες αποβάθρες για να κυκλοφορούν με μικρές βάρκες ή φουσκωτά.

Σε πολλές αποβάθρες στοιβάζονται πλαστικά κλουβιά μεταφοράς κατοικιδίων καθώς εθελοντές προσπαθούν να απομακρύνουν με ασφάλεια τα έντρομα ζώα.

Η Ιρίνα Μπουχόνσκα, επικεφαλής του κοινοτικού χώρου φύλαξης αδέσποτων στη γειτονική πόλη Μικολάιβ, έφθασε την Τρίτη στη Χερσώνα για να συμμετάσχει στις προσπάθειες διάσωσης.

Μέχρι το μεσημέρι η Μπουχόνσκα και η ομάδα της είχαν ήδη μεταφέρει 10 σκύλους σε καταφύγιο και 30 άλλους στις αποβάθρες.

«Πιάσαμε πολλά από τα ζώα αυτά δίπλα στις όχθες καθώς προσπαθούσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και κολυμπούσαν πίσω από τις βάρκες. Είδαμε ένα σκύλο να πνίγεται μπροστά στα μάτια μας. Δεν μας άφηναν να περάσουμε χωρίς βάρκα. Το πρωί υπήρχαν πολλά που δεν μπορούσαμε καν να τα προσεγγίσουμε. Πολλά ζώα ήταν κάπου κλειδωμένα ή δεμένα με αλυσίδα πέθαναν» είπε.

Κάτοικοι βάζουν τη γάτα τους σε σακούλα για να τη μεταφέρουν με ασφάλεια (Reuters)

«Σας παρακαλώ, σώστε το ζωάκι μου»=

Μια άλλη διασώστρια, η 45χρονη Ιρίνα, λέει ότι είναι μέλος μιας ομάδας έξι εθελοντών που οδήγησαν οκτώ ώρες από το Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας.

Στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram δημιουργήθηκε ομάδα όπου δεκάδες διασώστες λάμβαναν μηνύματα από απελπισμένους ιδιοκτήτες κατοικιδίων, ανέφερε η εθελόντρια.

«Κόσμος εκκενώνει την περιοχή, μετά μας παίρνουν τηλέφωνο κλαίγοντας και μας λένε ‘σας παρακαλώ, σώστε το ζωάκι μου, έχει καθίσει στη στέγη του σπιτιού μου, δεν μπορώ να πάω πουθενά’. Πολύς κόσμος ζητάει βοήθεια» είπε η Ιρίνα.

Πολλοί σκύλοι εγκλωβίστηκαν σε στέγες (Reuters)

Οι διασώστες έχουν όμως να αναμετρηθούν όχι μόνο με τα ισχυρά υδάτινα ρεύματα αλλά και με τα ίδια τα κατοικίδια που κάποιες φορές γίνονται επιθετικά από τον φόβο τους.

«Όλοι οι εθελοντές είναι γεμάτοι δαγκωνιές. Σώζεις τον σκύλο αλλά επειδή βρίσκεται σε σοκ σου δαγκώνει τα χέρια και τα πόδια» είπε ο Σβιατοσλάβ Σπατάρ, εθελοντής διασώστης.

Συγκινητικές οι προσπάθειες διάσωσης των άτυχων ζώων (Reuters)

Ενώ οι σκύλοι μπορούν να επιβιώσουν για κάποιο χρονικό διάστημα σε μια πλημμύρα—δήλωσε η Μπουχόνσκα–οι γάτες πανικοβάλλονται και ακινητοποιούνται.

«Γάτες δεν υπάρχουν πουθενά … Αν ένας σκύλος μπορεί να κολυμπήσει, θα προσπαθήσει να το κάνει για να σωθεί. Η γάτα θα πέσει σε λήθαργο και, αν τα νερά την πλησιάσουν, θα μείνει ακίνητη στο ίδιο μέρος. Επομένως, το πιθανότερο είναι να πέθαναν οι γάτες» είπε.

ΠΗΓΗ in.gr