Κόσμος Τεχνολογία

Χωρίς εργάτες, χωρίς οδηγούς: Η Κίνα θέλει να χτίσει φράγμα με τρισδιάστατη εκτύπωση

Χωρίς εργάτες, χωρίς οδηγούς: Η Κίνα θέλει να χτίσει φράγμα με τρισδιάστατη εκτύπωση

Το νέο φράγμα στον ποταμό Γιανγκτσού θα καταρρίψει το ρεκόρ ύψους και όγκου για κατασκευές από εκτύπωση 3D.
Η Κίνα ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης: υδροηλεκτρικό φράγμα ύψους 180 μέτρων πρόκειται να κατασκευαστεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης που ελέγχει εκσκαφείς, μπουλντόζες, φορτηγά και μπετονιέρες, καταργώντας την ανάγκη για χιλιάδες εργάτες.

Το νέο φράγμα στον ποταμό Γιανγκτσού, στο Υψίπεδο του Θιβέτ, θα κατασκευαστεί από διαδοχικά πετρώματα υλικών που μεταφέρονται και τοποθετούνται από μηχανήματα χωρίς χειριστές, γράφει η South China Morning Post.

Μελέτη που περιγράφει το σχέδιο δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στην Επιθεώρηση του Πανεπιστημίου του Τσινγκούα, αναφέρει η εφημερίδα.

Χωρίς εργάτες, χωρίς οδηγούς: Η Κίνα θέλει να χτίσει φράγμα με τρισδιάστατη εκτύπωση

Η περιοχή όπου θα κατασκευαστεί το φράγμα σε φωτογραφία από την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Weibo

Εφόσον ολοκληρωθεί, το φράγμα θα είναι η ψηλότερη κατασκευή που έχει δημιουργηθεί με τρισδιάστατη εκτύπωση –σήμερα το ρεκόρ φέρεται να ανήκει σε ένα διώροφο κτήριο στο Ντουμπάι με ύψος μόλις 6 μέτρα.

Στο Γιανγκτσού, ένα κεντρικό σύστημα ΑΙ θα επιβλέπει μια γιγάντια γραμμή παραγωγής που ξεκινά με έναν στόλο ρομποτικών φορτηγών μεταφοράς υλικών. Ρομποτικά χωματουργικά μηχανήματα θα αποθέτουν τα υλικά στο εργοτάξιο στρώμα προς στρώμα, ενώ ρομποτικοί οδοστρωτήρες θα συμπιέζουν και θα σταθεροποιούν κάθε νέα στρώση.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει να προληφθούν ανθρώπινα λάθη, όπως οδοστρωτήρες που δεν κινούνται σε ευθεία γραμμή ή φορτηγά που παραδίδουν πρώτες ύλες σε λάθος σημεία, δήλωσε στην εφημερίδα ο Λιου Τιανιούν του Πανεπιστημίου του Τσινγκούα, επικεφαλής της μελέτης. Παράλληλα θα περιοριστεί ο κίνδυνος ατυχημάτων και τραυματισμών.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η κατασκευή του έργου θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για αξιοποίηση της τεχνολογίας σε άλλα κατασκευαστικά έργα όπως η οδοποιία.

ΠΗΓΗ in.gr