Επικαιρότητα Κόσμος

Εικόνες καταστροφής από τη φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη: Τι δήλωσε αποκλειστικά στο OPEN ο διευθυντής

Εικόνες καταστροφής από τη φωτιά στο ελληνικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη: Τι δήλωσε αποκλειστικά στο OPEN ο διευθυντής

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι νοσηλευόμενοι στο ελληνικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης στο οποίο ξέσπασε μεγάλη φωτιά, περιέγραψε αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο διευθυντής Στάθης Λεάνας.

«Ευτυχώς δεν έχουμε θύματα, ούτε εγκαύματα, ούτε άλλα προβλήματα. Προσπαθήσαμε αμέσως μόλις άρχισε η φωτιά να μεταφέρουμε τους γηροκομημένους μας σε άλλο τμήμα του νοσοκομείου», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Λεάνας, τόνισε πως 62 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές τμήμα του νοσοκομείου και ορισμένα άλλα που δεν μπορούσαν να μείνουν εκεί, μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης.

Ο ίδιος σημείωσε πως έλαβε κλήσεις από τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας, ενώ έσπευσαν αμέσως ο έπαρχος και ο δήμαρχος της πόλης. «Εγώ καθόμουν στο δωμάτιό μου. Είδα στην μια γωνία, στη στέγη, καπνό και αργότερα φλόγες. Αμέσως έτρεξα προς τα εκεί αλλά ήδη άρχισαν οι μεταφορές ασθενών», είπε ο κ. Λεάνας.

Έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού, ενώ είχε και «τρομερό αέρα». Ο ίδιος επεσήμανε πως ακόμη η διοίκηση δεν μπορεί να μπει μέσα για να κάνει εκτίμηση των ζημιών. Εκτίμησε δε πως το κτίριο είναι αποκαταστάσιμο αλλά θα χρειαστεί χρόνος.

Δέσμευση Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή στενά τις εξελίξεις σχετικά με τη φωτιά, είπε ότι η απουσία οποιασδήποτε απώλειας ζωής ή τραυματισμού, η κατάσβεση της φωτιάς και η έναρξη των εργασιών ψύξης έφεραν λίγη ανακούφιση στις καρδιές.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος έλαβε πληροφορίες για την κατάσταση του νοσοκομείου, των ασθενών και του προσωπικού, δήλωσε ότι οι εργασίες επισκευής θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό στο νοσοκομείο. Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέθεσε επίσης στον Υπουργό Υγείας Fahrettin Koca να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μελέτες για το Ελληνικό Νοσοκομείο Μπαλίκλι.

Καταστράφηκε η οροφή

Γύρω στις 14:20 η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο ελληνικό νοσοκομείο «Μπαλίκλι» της Κωνσταντινούπολης τέθηκε υπό έλεγχο, αφού όμως κατέστρεψε την οροφή του ιστορικού κτιρίου. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα ελικόπτερο. Ασθενείς του νοσοκομείου είχαν απομακρυνθεί και μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία της Πόλης.

Από την πτέρυγα του γηροκομείου απομακρύνθηκαν, σύμφωνα με το «CNN Turk», 104 άτομα. Όπως μεταδίδεται από ΜΜΕ, η πυρκαγιά ενδέχεται να προκλήθηκε από πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου. Ο νομάρχης Αλί Γερλίκαγια δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι μετά την κατάσβεση το τουρκικό κράτος θα προχωρήσει στην ανακαίνιση του νοσοκομείου.

Ο δήμαρχος την Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έκανε δήλωση σχετικά με τη φωτιά. Συγκεκριμένα δήλωσε: «78 οχήματά μας, 115 άτομα προσωπικό έσπευσαν στην περιοχή. Θα τη θέσουμε υπό έλεγχο πολύ σύντομα. Η ξύλινη οροφή επιτάχυνε τη φωτιά, αλλά κανείς δεν επηρεάστηκε από τον καπνό. Τόσο εμείς όσο και άλλοι φορείς του κράτους μας είμαστε δίπλα στο ίδρυμά μας».

Το Ελληνικό Νοσοκομείο Μπαλουκλί, που χτίστηκε το 1700, βρίσκεται στην περιοχή Zeytinburnu της Κωνσταντινούπολης. Το νοσοκομείο διοικείται από το Balikli Greek Hospital Foundation.

Ιστορία του Ελληνικού Νοσοκομείου Μπαλίκλι

Είναι ένα από τα τρία νοσοκομεία που ανήκουν στην ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης. Η ιστορία του νοσοκομείου χρονολογείται από το 1454. Το νοσοκομείο, το οποίο μεταφέρθηκε έξω από τα τείχη της πόλης λόγω της επιδημίας πανώλης τον 18ο αιώνα, χτίστηκε το 1753 από την εμπορική στοά bakallar με το όνομα «Νοσοκομείο Yedikule».

Όταν τα ξύλινα κτίρια του νοσοκομείου καταστράφηκαν στην πυρκαγιά το 1790, ξαναχτίστηκαν με τη συμβολή του Πατριάρχη 7ου Νεόφυτου και του μεταφραστή, Γιώργου Χουμούζι.

Με μια ρύθμιση που έγινε το 1794, το νοσοκομείο μετατράπηκε σε ίδρυμα που δέχεται χρόνιους ασθενείς και ανθρώπους που ζουν στους δρόμους. Η διαχείριση της εκκλησίας της Παναγίας στο Μπαλίκλι δόθηκε στο νοσοκομείο. Ο ναός της Παναγίας στο Εγρικάπι προσαρτήθηκε στο νοσοκομείο το 1816, καθώς δεχόταν ψυχιατρικούς ασθενείς στα βοηθητικά του κτίρια.

Με το διάταγμα του Μαχμούτ χτίστηκε το 1836-1838 νέο νοσοκομείο μαζί με το Νοσοκομείο Yedikule, όπου θα μεταφέρονταν οι ασθενείς των άλλων δύο ελληνικών νοσοκομείων της Κωνσταντινούπολης. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στις αρχές του 1839.

Μετά τις ζημιές του νοσοκομείου στον σεισμό του 1894, χτίστηκαν νέα κτίρια. Την εποχή εκείνη κτίστηκαν τα κτίρια που εξυπηρετούν σήμερα. Το νοσοκομείο ανακαινίστηκε το 1991. Το 1994 εκεί ιδρύθηκε η πρώτη ιδιωτική κλινική της Τουρκίας για τη θεραπεία του εθισμού στο αλκοόλ και τις ουσίες.