Κόσμος

Επικό «τρολάρισμα» Γάλλου επιστήμονα

Ένα σαλάμι, ένα τηλεσκόπιο και η μπόλικη φαντασία του Etienne Klein έφτασαν για να κάνουν το Twitter να παραμιλά, έστω και για λίγο.

Ο Klein, διευθυντής ερευνών της γαλλικής επιτροπής ατομικής ενέργειας (CEA), μάλλον είχε κέφια και αποφάσισε να κάνει μια επική φάρσα.

Δημοσίευσε στο «Twitter» την φωτογραφία από μια φέτα από σαλάμι σε μαύρο φόντο.

Για να κάνει αξιόπιστο το «tweet» του, διευκρίνισε ότι η εικόνα τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Web. Μάλιστα, και για να γίνει ακόμη πιο πιστευτή η ανάρτηση του,  υπογράμμισε το επίπεδο της λεπτομέρειας της φωτογράφησης, γράφοντας πως «ένας νέος κόσμος αποκαλύπτεται ημέρα με την ημέρα».

Συγκεκριμένα ο Etienne Klein έγραψε: “Φωτογραφία του Proxima Centauri, του κοντινότερου αστέρα στον Ήλιο, που βρίσκεται σε απόσταση 4,2 ετών φωτός. Η λήψη έγινε από το JWST. Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας… Ένας νέος κόσμος αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα”

Με την ανάρτηση αυτή, όπως ήταν φυσικό προκλήθηκε φρενίτιδα στο Διαδίκτυο.

Το tweet του έγινε viral και σχολιάστηκε χιλιάδες φορές. Έγιναν 1.344 retweets και 10.000 like, ενώ ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους του BFM δήλωσε εκστασιασμένος! Δεδομένης της ιδιότητας του επιστήμονα, οι χρήστες του διαδικτύου κάθε άλλο παρά φαντάζονταν ότι επρόκειτο για αστείο.

Αντιμέτωπος με την διάσταση που πήρε το αστείο του, ο Κlein επανήλθε και αποκάλυψε πως επρόκειτο για μια επιστημονική φάρσα και κάλεσε τους χρήστες του διαδικτύου να είναι προσεκτικοί με τις εικόνες που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα.

«Αισθάνομαι υποχρεωμένος να επισημάνω ότι αυτό το tweet που δείχνει μια υποτιθέμενη φωτογραφία του Proxima Centauri ήταν απλώς μια μορφή διασκέδασης. Ας μάθουμε να είμαστε επιφυλακτικοί με τα επιχειρήματα της εξουσίας όσο και με την αυθόρμητη ευγλωττία ορισμένων εικόνων…» έγραψε κάτω από το αρχικό του tweet.

«Σύμφωνα με τη σύγχρονη κοσμολογία, κανένα αντικείμενο… ισπανικής προέλευσης ντελικατέσεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού εκτός από τη Γη», πρόσθεσε, πάντα με χιουμοριστικό ύφος, αφου το όπλο του εγκλήματος ήταν φέτα σαλαμιού τσορίθο.