Επικαιρότητα Κόσμος

Ερντογάν: Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν: Δεν βλέπουμε θετικά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η δήλωση του Ερντογάν γίνεται με φόντο τα σενάρια για άσκηση βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία δεν θα καλωσόριζε το να ενταχθούν η Φινλανδία και η Σουηδία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αμέσως μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Turkiye would not welcome Finland, Sweden joining NATO alliance, says President Erdogan

— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) May 13, 2022

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι σκανδιναβικές χώρες αποτελούν ασφαλή χώρο για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι η Σουηδία είναι «σπίτι» για μέλη του PKK και άλλων τρομοκρατικών, για την Άγκυρα, οργανώσεων.

Επίσης εξαπέλυσε «πυρά» κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι το NATO δεν πρέπει να κάνει το ίδιο λάθος που έκανε με την Ελλάδα [όταν τη δέχθηκε στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας το 1980].

Τα σενάρια για τουρκικό βέτο
Η δήλωση αυτή του Ερντογάν, γίνεται με φόντο τα σενάρια περί άσκησης βέτο από την Τουρκία στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με αυτά η Τουρκία ίσως ασκήσει βέτο στην ένταξη των χωρών αυτών, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και για τα F-16.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η Τουρκία θα εξετάσει το θέμα υπό το πρίσμα να μην διαταράξει αφενός τη δομή του ΝΑΤΟ και αφετέρου την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής.

«Όρος» της Άγκυρας, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ο διάλογος για την ασφάλεια, που έχει παραμεληθεί εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, να αυξηθεί και να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια, ιδίως όσον αφορά την υποστήριξη που παρέχεται σε αυτό που η Άγκυρα θεωρεί, τρομοκρατία.

Οι συζητήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις της Τουρκίας έχουν ήδη αρχίσει από τις δυτικές χώρες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ψήφος της Άγκυρας, κάτι που μπορεί να φέρει θετικά ανταλλάγματα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

ΠΗΓΗ in.gr