Κόσμος

Έτοιμη να απαντήσει στις ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα

Έτοιμη να απαντήσει στις ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα άσκησε κριτική κατά των ΗΠΑ επειδή ζήτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δήλωσε έτοιμη να απαντήσει σε κάθε αντίστοιχο μέτρο που θα επιλέξει η Ουάσινγκτον.

Χθες η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε “ανοησία” την απόφαση των ΗΠΑ να συγκαλέσουν το ΣΑ του ΟΗΕ και είπε ότι κάτι τέτοιο θα την βοηθήσει να λάβει μια ξεκάθαρη απόφαση για το ποιον δρόμο θα ακολουθήσει. Η Πιονγκγιάνγκ εκτιμά ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει να της προσφέρει τίποτα σε κάποιες πιθανές νέες συνομιλίες με στόχο την αποπυρηνικοποίησή της.

Το 15μελές ΣΑ συγκλήθηκε την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες διεθνώς ότι η Βόρεια Κορέα πιθανόν να ξεκινήσει τις πυρηνικές δοκιμές ή τις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που έχουν διακοπεί από το 2017 επειδή πάγωσαν οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίησή της ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ δήλωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη “να κάνει ταυτόχρονα χειροπιαστά βήματα” προς μια συμφωνία για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Κορέας, αλλά πρόσθεσε ότι το ΣΑ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο να απαντήσει στις όποιες προκλήσεις. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η Βόρεια Κορέα υπερασπίζεται το δικαίωμά τις στις δοκιμές και χαρακτηρίζει τις ενέργειες των ΗΠΑ “παράνομες”.