Κόσμος

Γαλλία: Θα καταφέρει ο Μακρόν να περάσει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις; – Οι στόχοι και οι αντιδράσεις

Ο Γάλλος  πρόεδρος επιδιώκει να ανεβάσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 64 έτη, με ένα νομοσχέδιο που εκτός από το εργασιακό μέλλον των Γάλλων θα κρίνει και την υστεροφημία του
Κρίσιμο για την υστεροφημία του Εμανουέλ Μακρόν, παντελώς ανεπιθύμητο για τη συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων, το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης έχει φέρει τον γάλλο πρόεδρο σε δύσκολη θέση, σχολιάζει ο αρθρογράφος των Times της Νέας Υόρκης, Ρότζερ Κόεν, σε πρόσφατη ανάλυσή του.

Στο μακροσκελές άρθρο του εξετάζει τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι δυο πλευρές γύρω από το νομοσχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης που ανεβάζει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, και το οποίο αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τεθεί προς ψήφιση εν μέσω τεράστιων και δυναμικών διαδηλώσεων. Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, βάσει των μέχρι στιγμής διαμαρτυριών, ο Μακρόν θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Γάλλους στους δρόμους την παραμονή της ψηφοφορίας – αριθμός που ενδέχεται μάλιστα να αποτελεί υπερβολικά συντηρητική εκτίμηση.

Ο Κόεν αποδίδει τις αντιδράσεις των πολιτών της Γαλλίας στην ευρύτερη νοοτροπία τους. Όπως λέει, η χώρα πάντοτε αντιπαθούσε τον ανεξέλεγκτο καπιταλισμό, ενώ ταυτόχρονα έδινε μεγάλη βαρύτητα στην κοινωνική αλληλεγγύη. Ακόμη, για πολλούς Γάλλους, η εργασία γίνεται αντιληπτή ως καταδίκη, από την οποία αναμένουν να απελευθερωθούν μέσω της συνταξιοδότησης.

«Κάθε χώρα έχει μια ψυχή, και ψυχή της Γαλλίας είναι η ισότητα» είχε δηλώσει κάποτε ο Φρανσουά Ολάντ, προκάτοχος του Μακρόν στην προεδρία. Και είναι βέβαιο ότι για τα εκατομμύρια των διαδηλωτών που πλημμύρισαν τους γαλλικούς δρόμους – σύμφωνα με εκτιμήσεις σωματείων έφτασαν τα 3,5 εκατ. σε όλη τη χώρα – συμφωνούν με αυτή την άποψη. «Δουλέψτε λιγότερο, ζήστε περισσότερο» παρότρυνε ένα σύνθημα που ακούστηκε στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ο αμετακίνητος Μακρόν

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών, ωστόσο, ο Μακρόν δεν μοιάζει πρόθυμος να αποσύρει το νομοσχέδιο. Κατά την άποψη του 45χρονου προέδρου, η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία για την ενίσχυση της γαλλικής οικονομίας, μιας και οι σημερινοί εργαζόμενοι πληρώνουν τις συντάξεις ενός αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων, οι οποίοι ζουν περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν. Ο Μακρόν εκτιμά ότι για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του για πράσινη μετάβαση της Γαλλίας και για επενδύσεις στην άμυνα, εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία, θα  πρέπει να αποτρέψει τη δημιουργία ελλειμμάτων, ενώ ταυτόχρονα πιστεύει ότι τα συνταξιοδοτικά όρια αντανακλούν μια παλαιότερη εποχή, μικρότερου προσδόκιμου διαβίωσης.