Κόσμος

Γερμανία: Κοντά σε συμφωνία για την εθνικοποίηση της Uniper

Γερμανία: Κοντά σε συμφωνία για την εθνικοποίηση της Uniper

Απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες

Γερμανία: Κοντά σε συμφωνία για την εθνικοποίηση της Uniper

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την εθνικοποίηση του ενεργειακού γίγαντα -στο φυσικό αέριο– Uniper , καθώς το Βερολίνο κινείται για να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης, της Uniper και του κύριου μετόχου της, της φινλανδικής Fortum Oyi, έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση. Αν και μέχρι στιγμή δεν έχει υπάρξει η υπογραφή συμβολαίων, εντούτοις, το Βερολίνο σκοπεύει να προχωρήσει σε ανακοινώσεις εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει το μερίδιο της Fortum σε σχετικά χαμηλή τιμή και στη συνέχεια θα εισφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία μέσω αύξησης κεφαλαίου, όπως είχε αναφέρει το Bloomberg κατά την περασμένη εβδομάδα. Εκπρόσωπος του Fortum αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά και ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη φινλανδική ή τη γερμανική κυβέρνηση.

Μεγάλες απώλειες

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η κίνηση της Μόσχας να μειώσει τις προμήθειες στην Ευρώπη έχουν ήδη προκαλέσει μια σειρά κρατικών προγραμμάτων διάσωσης . Όμως, ακόμη και αυτά τα μέτρα ενδέχεται να μην αποδειχτούν επαρκή, αναλόγως και της συνέχισης της κρίσης, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος οι συστημικοί πάροχοι ενέργειας να καταρρεύσουν χωρίς μια πιο ισχυρή κρατική υποστήριξη.

Καθώς η ροή του βασικού αγωγού της Ρωσίας προς τη Γερμανία έχει διακοπεί, η Uniper αναγκάζεται να προμηθεύεται φυσικό αέριο με εναλλακτικούς τρόπους, κάτι το οποίο της προκαλεί απώλειες της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ (100 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για την εξαγορά τουλάχιστον δύο άλλων εταιρειών.