Κόσμος

Γερμανία: Προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο

Γερμανία: Προετοιμασία για το χειρότερο σενάριο

Βlack out και ρεύμα με δελτίο τον χειμώνα

Η Γερμανία προσπαθεί να καταρτίσει συμφωνίες με σημαντικούς χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας για τη μείωση της κατανάλωσης αυτό το χειμώνα, σε περίπτωση που το φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας διατίθεται σε δελτίο.

Οι δύο μεγαλύτεροι διαχειριστές δικτύου στη νότια Γερμανία απευθύνονται σε μεγάλους κατασκευαστές, όπως η BASF SE, για να μάθουν πόσο μπορεί να μειωθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας – ακόμα και λίγες ώρες την ημέρα – κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amprion GmbH Hans-Juergen Brick δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «εποικοδομητικές συζητήσεις» με τους βιομηχανικούς καταναλωτές για τον πιθανό περιορισμό της κατανάλωσης. Ωστόσο, μένει να φανεί πόσο μπορούν να μειώσουν τη χρήση, συνεχίζοντας παράλληλα τη λειτουργία τους, πρόσθεσε.

Ο άλλος διαχειριστής δικτύου, η Tennet TSO GmbH, δήλωσε ότι έχει επίσης σε συνομιλίες με εταιρείες.

Ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης της περιοχής. Η χώρα παράγει περίπου το 15% της ενέργειάς της από φυσικό αέριο, που αποτελεί βασικό παράγοντα για τον καθορισμό των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, και έχει γεμίσει τα αποθέματά της για να προετοιμαστεί για τον χειμώνα.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση ψυχρού κύματος θα μπορούσε να υπάρξει έλλειψη ενέργειας, επειδή οι προμήθειες είναι πιθανό να περιοριστούν σημαντικά από τη ζήτηση για θέρμανση. Η Γερμανία εμφανίζεται απρόθυμη να πει εάν οι περικοπές μπορεί να είναι απαραίτητες αυτόν τον χειμώνα, σε σύγκριση με τη γειτονική Γαλλία, όπου μπορεί να υπάρχουν διακοπές ρεύματος εκατοντάδων ωρών.

Το σχέδιο της Γερμανίας θα επιτρέψει οργανωμένα black out σε ορισμένες περιοχές, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προγραμματίζουν τις κινήσεις τους εκ των προτέρων. Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού ή η σταθερότητα του συστήματος κινδυνεύουν».

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προβεί σε παρόμοιες προετοιμασίες για προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα, αφού η Ρωσία διέκοψε τις μεταφορές φυσικού αερίου σε αντίποινα για τις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο συντονισμός γίνεται τώρα σε διμερές επίπεδο» δήλωσε ο Sebastian Bolay, ειδικός σε θέματα ενέργειας στην Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων. «Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος να δούμε διακοπές ρεύματος το χειμώνα είναι πολύ πραγματικός».

Ορισμένες περιοχές της Γερμανίας είναι καλύτερα προετοιμασμένες από άλλες, με τα νότια ομόσπονδα κρατίδια – όπου εδρεύει μεγάλο μέρος της βιομηχανίας της χώρας – να αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους διακοπής ρεύματος λόγω της χαμηλότερης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τμήματα της χώρας θα μπορούσαν να βιώσουν ένα ακραίο σενάριο κατά το οποίο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα καλύπτεται πλήρως για μερικές ώρες.

Κυλιόμενες αποσυνδέσεις

Σε περίπτωση συμφόρησης, οι φορείς εκμετάλλευσης θα πραγματοποιούν κυλιόμενες διακοπές σε μία ολόκληρη περιοχή τη φορά, σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Δικτύων, τη ρυθμιστική Αρχή ενέργειας της Γερμανίας.

Για τις εταιρείες, είναι προτιμότερο να επιτευχθεί συμφωνία για διακοπή με ελεγχόμενο τρόπο, παρά να διακοπούν ξαφνικά οι προμήθειες, δήλωσε ο Bolay της βιομηχανικής ένωσης.

Ορισμένες περιοχές της Γερμανίας έχουν ήδη συνάψει παρόμοιες συμφωνίες. Το Βερολίνο, στα βορειοανατολικά, είναι καλά προετοιμασμένο, σύμφωνα με τον διαχειριστή δικτύου της πόλης.

«Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι μιλούν για τους κινδύνους διακοπής της ηλεκτροδότησης», δήλωσε ο Tim Steinert ανώτερος σύμβουλος της Enervis Energy Advisors με έδρα το Βερολίνο. «Υπήρχαν σημάδια του προβλήματος εδώ και χρόνια. Τώρα, όλα εξελίχθηκαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και πρέπει να προετοιμαστούμε».