Κόσμος

Γερμανία: Στο τραπέζι το χριστουγεννιάτικο lockdown και για εμβολιασμένους

Είναι η χρονιά τους – Αυτά τα τρία ζώδια θα λάμψουν το 2022

“Eίμαστε σε έναν κύκλο της πανδημίας όπου ο κανόνας διαχωρισμού εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων δεν επαρκεί.

Στους ρυθμούς του τέταρτου, εξαιρετικά επιθετικού κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού κινείται η Ευρώπη, με πολλές χώρες να ετοιμάζονται για νέα, καθολικά lockdown ακόμα και κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων.

Στη Γερμανία, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, εισηγείται, σε συνέντευξή του στην Die Zeit καθολικό lockdown και για εμβολιασμένους και ιαθέντες καθώς, όπως προειδοποιεί, είμαστε σε έναν κύκλο της πανδημίας όπου ο κανόνας διαχωρισμού εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων δεν επαρκεί.

«Εάν σε μία μέρα μολυνθούν 50.000 άτομα, 400 από αυτά θα πεθάνουν», τονίζει ο κ. Βίλερ και επισημαίνει ότι «όλα όσα κάνουμε σήμερα θα έχουν αποτέλεσμα μόνο σε δύο ή τρεις εβδομάδες». Ο Κανόνας 2G, ο οποίος αποτελεί σε αυτή τη φάση βασικό εργαλείο της στρατηγικής πολλών κρατιδιακών κυβερνήσεων, «είναι σημαντικός, αλλά στην τρέχουσα κατάσταση, αυτό δυστυχώς δεν είναι αρκετό», τονίζει ο ίδιος και ζητά να περιοριστούν οι επαφές, να ακυρωθούν μεγάλες εκδηλώσεις, να διευκολυνθεί η εργασία από το σπίτι, να μειωθεί ο αριθμός των θεατών στα διάφορα θεάματα και κυρίως να κλείσουν τελείως οι «εστίες» μόλυνσης, όπως τα μπαρ και τα κλαμπ.

Ο κ. Βίλερ εξηγεί ακόμη ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων ανέρχεται στη Γερμανία σε περίπου 15 εκατομμύρια και η κινητικότητα είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη από ότι πέρυσι. Έτσι ο κορονοϊός εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. «Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων είναι ελλιπή και ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος», αναφέρει.