Κόσμος

Γερμανικές εκλογές: Η Γαλλία ελπίζει για γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανικές εκλογές: Η Γαλλία ελπίζει για γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης

Η Γαλλία ελπίζει να υπάρξει γρήγορα ένας ισχυρός καγκελάριος στη Γερμανία, λίγη ώρα μετά την επικράτηση του Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς στις γερμανικές εκλογές.

Η Γαλλία ζητά ισχυρή γερμανική κυβέρνηση προκειμένου – όπως λέει – η Ευρώπη να πάει μπροστά στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

«Υπάρχει ένα γαλλικό ενδιαφέρον να έχουμε γρήγορα μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Κλεμάν Μπον στο δίκτυο France 2, ενώ η Γερμανία ξεκινά δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

«Σφαγή» για το σχηματισμό κυβέρνησης

Οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD, νικητές των εκλογών με βραχεία κεφαλή, και οι συντηρητικοί διεκδικούν αμφότεροι την ηγεσία της μελλοντικής κυβέρνησης.

Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να στηριχθούν σε άλλα κόμματα προκειμένου να σχηματίσουν πλειοψηφία, με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να εμφανίζονται ως οι μελλοντικοί ρυθμιστές.

Τα δύο στρατόπεδα ελπίζουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα, λίγο πριν από την έναρξη της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου, για έξι μήνες.

click4more:

Ο Κλεμάν Μπον εισηγήθηκε οι ανεπίσημες συζητήσεις να ξεκινήσουν “από τώρα” με τα εν λόγω γερμανικά κόμματα “προκειμένου να γνωριστούν” και να “μπορέσουν να εργαστούν γρήγορα” μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Όλα είναι “δηλωμένα φιλοευρωπαϊκά” δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός. Αλλά δεν είναι απαραίτητα στο ίδιο μήκος κύματος με το Παρίσι στα θέματα του προϋπολογισμού ή της άμυνας.

Τα… υπέρ και τα κατά του SPD και του CDU σύμφωνα με την Γαλλία

“Θα υπάρξουν διαφορές, διαφορές μερικές φορές στη συζήτηση με τη Γαλλία τους προσεχείς μήνες”, παραδέχθηκε ο Κλεμάν Μπον.

“Είναι αναμφίβολα πιο εύκολο να συζητήσουμε με τους Σοσιαλδημοκράτες για τα θέματα των επενδύσεων ή των δημοσιονομικών κανόνων (και πιο εύκολο με το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας”, είπε.

Εν αναμονή ενός νέου καγκελαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί σε θέση δύναμης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Όμως στην Ευρώπη, το να είναι κάποιος μόνος του ισχυρός δεν σημαίνει και πολλά γιατί δεν κάνει μεταρρυθμίσεις στις επενδύσεις, στην οικονομία, στην ενέργεια αν δεν έχει Ευρωπαίους εταίρους”, είπε ο Κλεμάν Μπον.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπολογίζει να προωθήσει διάφορα θέματα στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, από τον κατώτατο μισθό μέχρι τη ρύθμιση των παγκόσμιων ψηφιακών κολοσσών (“GAFA”) σε ευρωπαϊκό επίπεδο.