Κόσμος

Για ποιο λόγο ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Μητσοτάκη χωρίς να έχει κλειστεί ραντεβού

Ψηφιακό δολάριο – Το «τελευταίο μίλι» στην ψηφιοποίηση του συστήματος πληρωμών

Να αποκρυπτογραφήσουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία περί συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επιχειρούν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τέτοιο ραντεβού όχι απλώς δεν έχει κλειστεί ποτέ, αλλά είναι και δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Όταν ο κ. Μητσοτάκης με την ελληνική αποστολή θα φθάνει από την Αθήνα στη Νέα Υόρκη για τη Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ερντογάν βάσει του επίσημου προγράμματος, θα ετοιμάζεται να αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Τουρκία. Άρα πότε ακριβώς θα μπορούσαν να συναντηθούν;

Με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως δεν έχει χτυπήσει το τηλέφωνο στο πρωθυπουργικό γραφείο για οποιασδήποτε μορφής συνάντηση, προσθέτοντας παράλληλα πως είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο ενός ραντεβού, για να γίνει αυτό θα πρέπει η τουρκική πλευρά να παρατείνει την παραμονή της στη Νέα Υόρκη. Συν τοις άλλοις ο κ. Μητσοτάκης λίγη ώρα μόλις φθάσει, θα πρέπει να παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο, οπότε θα πρέπει να βρεθεί και ο κατάλληλος χρόνος.

Ενδεχομένως ο κ. Ερντογάν να στοχεύει σε μια συνάντηση ακόμη και στο πόδι, στο αεροδρόμιο, προκειμένου να δείξει στη διεθνή κοινότητα ότι δεν αποτελεί τον ταραξία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συνομιλεί με τους γείτονές του. Θυμίζουμε ότι τα μέλη της ομάδας EuroMed 9 που συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Ισπανία) έθεσαν την Άγκυρα προ των ευθυνών της, όπως έκανε άλλωστε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προ μηνών.

Μια συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον κ. Μητσοτάκη θα συνέδραμε προκειμένου η Τουρκία να εμφανίσει ένα διαλλακτικό προφίλ, κάτι όμως που προφανώς και θα ήταν προκάλυμμα των επιδιώξεών της, αφού μόλις χθες είχαμε 17 παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και 7 εμπλοκές μεταξύ μαχητικών με την Αθήνα να προχωρά σε νέο διάβημα διαμαρτυρίας αυτή τη φορά για παράνομη αλιεία σε ελληνικά χωρικά ύδατα από σκάφη της γείτονος, που συνοδεύονταν από τουρκικές ακταιωρούς.