Επικαιρότητα Κόσμος

Γουατεμάλα: Άγνωστοι δολοφόνησαν μέλος του κόμματος του προέδρου της χώρας και τη σύζυγό του

Πολιτικός, μέλος του κόμματος του εκλεγμένου προέδρου της Γουατεμάλας και η σύζυγός του, δολοφονήθηκαν χθες Πέμπτη (14.9.2023) κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, υπό περιστάσεις που δεν έχουν εξιχνιαστεί ακόμη, ανακοίνωσε το Movimiento Semilla («Κίνημα Σπόρος»).

Ο Ανίμπαλ Ραμίρες και η σύζυγός του, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, δολοφονήθηκαν, ανέφεραν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν ηγετικά στελέχη του κόμματος του Μπερνάρντο Αρέβαλο, του εκλεγμένου προέδρου της Γουατεμάλας

Τα μέλη του κόμματος απαίτησαν από τις αρμόδιες αρχές της Γουατεμάλας «να δημοσιοποιήσουν περισσότερες πληροφορίες» για τη δολοφονία του ζευγαριού.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η δολοφονία διαπράχθηκε σε δρόμο κοντά στην πόλη Σαν Πέδρο Νέκτα (δυτικά), όπου ο πολιτικός ήταν υποψήφιος τον Ιούνιο για τη δημαρχία με τα χρώματα του Σεμίγια.

Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο, που έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καταγγέλλει τον διωγμό που έχουν εξαπολύσει εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί εναντίον της παράταξής του, η νομική υπόσταση της οποίας αναιρέθηκε προσωρινά.

Πόλεμος κατά της διαφθοράς

Ο σοσιαλδημοκράτης, που εξελέγη πρωτίστως λόγω της δέσμευσής του ότι θα καταπολεμήσει την διαφθορά στο κράτος της κεντρικής Αμερικής, αξίωσε προχθές Τετάρτη από τη δικαιοσύνη να προχωρήσει στην άρση της ασυλίας της γενικής εισαγγελέως Κονσουέλο Πόρας και του δικαστή Φρέντι Ορεγιάνα, ώστε να μπορέσει να διενεργηθεί έρευνα σε βάρος τους για έξι ποινικά αδικήματα που τούς αποδίδονται, συμπεριλαμβανομένων της παραβίασης του Συντάγματος και της κατάχρησης εξουσίας με εκλογικές σκοπιμότητες.

Ο κ. Αρέβαλο εξάλλου μήνυσε τους εισαγγελείς Ραφαέλ Κουρουτσίτσε και Σίνθια Μοντερόσο. Και οι δύο ανήκουν στην ειδική εισαγγελία κατά της ατιμωρησίας (FECI) και πρωταγωνιστούν στη σταυροφορία εναντίον του Σεμίγια.

Η κυρία Πόρας, ο κ. Κουρουτσίτσε και ο κ. Ορεγιάνα έχουν συμπεριληφθεί σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ με πρόσωπα που φέρονται κατά την Ουάσιγκτον να ενέχονται σε «διαφθορά».

//