Κόσμος

Γυναίκα κολύμπησε 19 ώρες στον ωκεανό χωρίς καμία βοήθεια

Γρίφοι που κατάφερε να λύσει μόλις το 4% της ανθρωπότητας

Το διάσημοι νησί του Πάσχα είναι ένα ιδιαίτερα απομακρυσμένο νησί, που βρίσκεται σε απόσταση 2.200 χιλιομέτρων από την ακτή της Χιλής. Ωστόσο, ο άνθρωπος έχει καταφέρει να κάνει γνωστή την αρνητική παρουσία του και εκεί, αφού τα νερά του νησιού έχουν σκουπίδια και πλαστικά.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η κολυμβήτρια από την Νότια Αφρική, Sarah Ferguson, αποφάσισε να κολυμπήσει 63,5 χιλιόμετρα γύρω από το νησί, σε διάρκεια 19 ωρών.

Η Ferguson, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τα μολυσμένα ύδατα, συμμετέχει σε αρκετούς διεθνείς διαγωνισμούς κολύμβησης. Στις 15 Μαρτίου, λίγο μετά τις 8 το πρωί, μπήκε στα νερά του Ειρηνικού και για 19 ώρες δεν βγήκε ούτε μια στιγμή από το νερό, ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής δεν χρησιμοποίησε καμία βοήθεια. Ούτε ακούμπησε σε κάποια βάρκα, ούτε χρησιμοποίησε κάποιον εξοπλισμό.

Η κολυμβήτρια είπε πως το στόμα της το ένιωθε γεμάτο με αλάτι για ώρες μετά τον αγώνα της, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας αλατιού στα εν λόγω νερά. «Ήταν ο πιο σκληρός κολυμβητικός αγώνας που έχω κάνει ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ferguson τελικά κολύμπησε 19 ώρες και 8 λεπτά, τελειώνοντας την διαδρομή σχεδόν 5 ώρες πριν από τον προγραμματισμό, κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ. Έγινε ταυτόχρονα ο πρώτος άνθρωπος που κολύμπησε περιμετρικα΄του νησιού του Πάσχα. Και όλα αυτά, για ιερό σκοπό.