Κόσμος

Ιαπωνία: Πέθανε ο «αυτοκράτορας» των ψιλικών με 83.000 καταστήματα σε 17 χώρες

Attica Bank: Παγώνει η Thrinvest τη συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας

Ο κροίσος που μετέτρεψε την 7-Eleven σε παγκόσμιο κολοσσό με 83.000 καταστήματα

Ιαπωνία: Πέθανε ο «αυτοκράτορας» των ψιλικών με 83.000 καταστήματα σε 17 χώρες

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 98 ετών, ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Masatoshi Ito, ο οποίος μετέτρεψε την εταιρεία 7-Eleven από «ψιλικατζίδικο» σε παγκόσμιο κολοσσό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Seven & i Holdings ο ιδρυτής της εταιρείας έφυγε από βαθιά γεράματα. «Θα θέλαμε να του εκφράσουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη για την καλοσύνη του κατά τη διάρκεια της ζωής του», ανέφερε η ανακοίνωση. Υπάρχουν περισσότερα από 83.000 καταστήματα 7-Eleven σε όλο τον κόσμο, με το 1/4 εξ αυτών να βρίσκεται στην Ιαπωνία.

Το 1956, ο Ito ανέλαβε μια μικρή επιχείρηση καταστημάτων ένδυσης στο Τόκιο που διηύθυνε ο τότε ετεροθαλής αδερφός του. Ο ίδιος την μετονόμασε αργότερα σε Ito-Yokado και μετέτρεψε την επιχείρηση σε μια αλυσίδα μικρών παντοπωλείων που πουλούσαν τα πάντα, από τρόφιμα (αυγά, ψωμί, γάλα, πάγο) ακόμη και ρούχα.

Την ίδια περίοδο, ένα στέλεχος της Ito-Yokado, πρώην CEO και πρόεδρος, ο Toshifumi Suzuki, εντόπισε ένα κατάστημα 7-Eleven κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Η Ito-Yokado αργότερα σύναψε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη της 7-Eleven – την Southland Corporation με έδρα τις ΗΠΑ – και άνοιξε το πρώτο 7-Eleven της Ιαπωνίας το 1974. Η εταιρεία του Ito μετακόμισε για να αποκτήσει το μερίδιο ελέγχου της Southland Corporation τον Μάρτιο του 1990.

Ιαπωνία: Πέθανε ο «αυτοκράτορας» των ψιλικών με 83.000 καταστήματα σε 17 χώρες«Με ρωτούν συχνά αν πέτυχα λόγω σκληρής δουλειάς ή επειδή ήμουν απλά τυχερός. Στην πραγματικότητα η απάντηση λίγο κι από τα δύο», είχε δηλώσει ο Masatoshi Ito σε συνέντευξή του. «Ήμουν τυχερός που ξεκίνησα τις επιχειρήσεις αμέσως μετά τον πόλεμο – την ίδια στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της καταναλωτικής κοινωνίας άρχισε να αναπτύσσεται στην Ιαπωνία».

Το 1992, ο κ. Ito παραιτήθηκε από τη θέση του στην εταιρεία με την κατηγορία για παράνομες πληρωμές τριών στελεχών σε μέλη της yakuza (ιαπωνική μαφία) για να τηρήσουν την τάξη σε μια συνέλευση των μετόχων.

Ιαπωνία: Πέθανε ο «αυτοκράτορας» των ψιλικών με 83.000 καταστήματα σε 17 χώρεςΗ Ito-Yokado μετονομάστηκε σε Seven & i Holdings το 2005. Το “i” στο όνομά του είναι ένα νεύμα προς τον Ito-Yokado ή Mr Ito, ο οποίος ήταν ο επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας.

Αξίζει να να σημειωθεί ότι ο Ιάπωνας επιχειρηματίας επηρεάστηκε επίσης από τη φιλία του με τον Αυστροαμερικανό γκουρού του μάνατζμεντ Peter Drucker. «Στα πρώτα χρόνια της σχέσης του με τον Drucker, οι δυο τους βρισκόντουσαν στην Αμερική ή την Ιαπωνία και περνούσαν πολλές ώρες συζητώντας για την παγκόσμια οικονομία και την κατεύθυνση προς την οποία θα έπρεπε να κινούνται τα επιχειρηματικά σχέδια του Masatoshi Ito», αναφέρει η Σχολή Διοίκησης Drucker, που υπολογίζει τον κ. Ito ως σημαντικό δωρητή. Ο καθηγητής Drucker αποκάλεσε τον Ito «έναν από τους εξέχοντες επιχειρηματίες και δημιουργούς του επιχειρείν στον κόσμο».