Κόσμος

Ινδία: Μυστηριώδης πυρετός σκοτώνει παιδιά – Πενήντα θύματα

ΣτΕ: «Όχι» στην αναστολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών
Περίπου πενήντα άτομα, κατά κύριο λόγο παιδιά, πέθαναν από τη μυστηριώδη ασθένεια

Ηανησυχία της ιατρικής κοινότητας στην Ινδία εντείνεται καθώς την τελευταία εβδομάδα πολλά παιδιά στη βόρεια επαρχία Ούταρ Πραντές εμφάνισαν υψηλό πυρετό. Σε μια εποχή που η Ινδία φαίνεται να ξεπερνά το φονικό κύμα του κορoνοϊού, οι θάνατοι κυρίως παιδιών στην επαρχία Ουτάρ Πραντές έχουν προκαλέσει πανικό στους κατοίκους με τον «μυστηριώδη πυρετό» να επελαύνει σε περιοχές της πολυπληθέστερης επαρχίας της Ινδίας.

Σύμφωνα με το BBC, ήδη έχουν πεθάνει 50 άτομα, κυρίως παιδιά, από επιπλοκές της μυστηριώδους ασθένειας ενώ εκατοντάδες έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, σε έξι περιοχές στο ανατολικό τμήμα της Ουτάρ Πραντές.

Πολλά από τα παιδιά ένιωθαν πόνους στις αρθρώσεις, πονοκεφάλους, αφυδάτωση και ναυτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά ανέφεραν εξανθήματα που εξαπλώνονταν σε πόδια και χέρια. Από τους νεκρούς, πάντως, δεν βρέθηκε κανείς θετικός στον κορονοϊό, όπως αναφέρει το BBC.

Πολλοί από τους ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, κάτι που «δείχνει» ότι ίσως είναι μία σοβαρή μορφή δάγκειου πυρετού. «Οι ασθενείς στα νοσοκομεία, κυρίως τα παιδιά, πεθαίνουν πολύ γρήγορα», επισημαίνει η Δρ. Νέτα Κουλσρέσθα , ανώτερη αξιωματούχος υγείας της περιφέρειας Φιροζαμπάντ, όπου 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 32 παιδιά, πέθαναν την τελευταία εβδομάδα.

Δάγκειος πυρετός

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται από κουνούπια, είναι κυρίως τροπική ασθένεια και κυκλοφορεί στην Ινδία εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Περίπου το 70% των κρουσμάτων καταγράφονται από την Ασία.

«Ο συνδυασμός του αντίκτυπου των επιδημιών Covid-19 και δάγκειου πυρετού μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν», προειδοποιεί από πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Πάντως, δεν είναι για την ώρα ξεκάθαρο αν μια επιδημία δάγκειου πυρετού ευθύνεται από μόνη της για τους θανάτους που σχετίζονται με υψηλό πυρετό στην επαρχία Ούταρ Πραντές.

Τώρα οι επιστήμονες επικεντρώνουν την έρευνά τους σε αναλύσεις γονιδιώματος προκειμένου να λύσουν τον γρίφο: αν η τελευταία έξαρση του «μυστηριώδους πυρετού» στην Ινδία προκαλείται μόνο από τον δάγκειο πυρετό ή από μια σειρά άλλων ασθενειών.

Εάν η αιτία των μυστηριωδών θανάτων είναι μόνο ο δάγκειος πυρετός, γι’ αυτό θα ευθύνεται η κυβέρνηση του Νέου Δελχί , τα αναποτελεσματικά προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών και τα υποτυπώδη μέτρα υγιεινής.