Κόσμος

ΗΠΑ: 700 καθολικοί ιερείς εμπλέκονται σε υποθέσεις παιδεραστίας

ΗΠΑ: 700 καθολικοί ιερείς εμπλέκονται σε υποθέσεις παιδεραστίας

Σάλος έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις για εμπλοκή σχεδόν 700 ρωμαιοκαθολικών ιερέων σε υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων με θύματα ανήλικα στις αρχιεπισκοπές του Ιλινόι κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως γνωστοποίησε η εισαγγελέας της αμερικανικής πολιτείας, Λίσα Μάντιγκαν, σε προκαταρκτική αναφορά της, η ρωμαιοκαθολική ιεραρχία του Ιλινόι έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 185 ιερέων σε βάρος των οποίων διατυπώθηκαν σοβαρές κατηγορίες, αλλά η εξέταση των αρχείων των αρχιεπισκοπών από τις υπηρεσίες της εισαγγελίας της πολιτείας κατέδειξε πως ήταν ενήμερες για «καταγγελίες σε βάρος τουλάχιστον 500 ιερέων επιπλέον».

Στη μεγάλη πλειονότητα των υποθέσεων αυτών, δεν διενεργήθηκαν οι προσήκουσες έρευνες ή δεν έγινε απολύτως καμία έρευνα, πρόσθεσε η εισαγγελέας, στηλιτεύοντας το γεγονός πως δεν υπήρξαν προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη για τις υποθέσεις αυτές.

«Τα πρώτα στάδια της έρευνάς μας απέδειξαν ήδη ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι ανίκανη να αστυνομεύει τον εαυτό της», υπογράμμισε η Μάντιγκαν σε ανακοίνωσή της. «Οι καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου, ακόμη κι αν αφορούν υποθέσεις που εκτυλίχθηκαν πριν από πολλά χρόνια, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν εσωτερική υπόθεση» της ρωμαιοκαθολικής εκκλησιαστικής ιεραρχίας, συμπλήρωσε η ίδια.

Η εισαγγελέας άρχισε να διενεργεί έρευνα για τις υποθέσεις αυτές μετά τη δημοσιοποίηση, το καλοκαίρι, μιας συγκλονιστικής έκθεσης για τα εγκλήματα ιερωμένων στην Πενσιλβάνια, με θύματα πάνω από 1.000 παιδιά επί δεκαετίες.

Εν μέσω του σάλου που ξέσπασε, ο αρχιεπίσκοπος της Ουάσιγκτον, καρδινάλιος Ντόναλντ Γουέρλ, που κατηγορήθηκε πως διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στη συγκάλυψη των υποθέσεων αυτών, αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του. Οι αρχιεπισκοπές άρχισαν να δημοσιοποιούν «μαύρες λίστες» και περίπου δέκα αμερικανικές Πολιτείες διενεργούν πλέον έρευνες για τις υποθέσεις στις οποίες ενέχονται ιερείς.