Κόσμος

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του εθνοφρουρού που διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα

Νέα Καληδονία: Σεισμός 7,1 Ρίχτερ

Ο εθνοφρουρός που κατηγορείται ότι διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα στις ΗΠΑ θα παραμείνει στη φυλακή καθώς απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής του και η μετατροπή της προφυλάκισής του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στη φυλακή θα παραμείνει ο Τζακ Ντάγκλας Τεϊσέιρα, μέλος της Εθνικής Φρουράς Αεροπορίας των ΗΠΑ, μέχρι τη δίκη του για παράβαση του Νόμου περί Κατασκοπείας, όπως αποφάνθηκε σήμερα ο δικαστής Ντέιβιντ Χένεσι (στην εικόνα του Reuters/Margaret Small, επάνω, ο εθνοφρουρός με την πορτοκαλί φόρμα κατά τη διάρκεια παλιότερης ακρόασης στο δικαστήριο).

Ζητούσαν κατ’ οίκον περιορισμό

Οι δικηγόροι του 21χρονου Τεϊσέιρα ζητούσαν από το δικαστήριο να θέσει τον πελάτη τους σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο Τεϊσέιρα συνελήφθη στις 13 Απριλίου και είναι ο βασικός ύποπτος για τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων που σχετίζονταν με τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα θέματα – μια διαρροή που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στην Ουάσιγκτον για την αποτυχία της κυβέρνησης να προστατεύσει απόρρητες πληροφορίες ζωτικής σημασίας.

«Ποιον έθεσε σε κίνδυνο; Η λίστα θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη όσο ένας τηλεφωνικός κατάλογος» σχολίασε ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Γουόρτσεστερ, στη Μασαχουσέτη.

Η σοβαρότερη παραβίαση

Ο Τεϊσέιρα δημοσιοποίησε τα έγγραφα αυτά σε μια ομάδα παικτών στην εφαρμογή μηνυμάτων Discord.

Η διαρροή θεωρείται η σοβαρότερη παραβίαση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ μετά από εκείνη των χιλιάδων εγγράφων, βίντεο και διπλωματικών τηλεγραφημάτων που εμφανίστηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks το 2010, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το BBC, ο 21χρονος εθνοφρουρός μπορεί να βρεθεί στη φυλακή μέχρι 15χρόνια, εάν κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν.