Κόσμος

ΗΠΑ: «Οι σχέσεις με την Σαουδική Αραβία παραμένουν υπό εξέταση», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν

ΗΠΑ: «Οι σχέσεις με την Σαουδική Αραβία παραμένουν υπό εξέταση», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Σαουδική Αραβία εξακολουθούν να βρίσκονται υπό εξέταση παρά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, χαίρει ασυλίας από μια εις βάρος του μήνυση για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

«Η γνωμοδότηση που δώσαμε δεν μιλά με κανέναν τρόπο για την ουσία της υπόθεσης ή το καθεστώς της διμερούς σχέσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Η εξέταση αυτής της σχέσης βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Κατάρ μετά τον ετήσιο στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Κατάρ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε παράλληλα ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τον πρίγκιπα διάδοχο να επισκεφθεί τις ΗΠΑ.

Ένταση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας για τον ΟΠΕΚ

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ήρθε σε μια περίοδο έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Ριάντ για τον ενεργειακό εφοδιασμό, αφού ο ΟΠΕΚ αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση να μειώσει τους στόχους παραγωγής, λόγω των αντιρρήσεων των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η νομική γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία ο πρίγκιπας χαίρει ασυλίας, βασίστηκε σε «μακροχρόνια πρακτική» που παρατηρήθηκε σε «εκατοντάδες περιπτώσεις».

«Σε κάθε περίπτωση, απλώς τηρούμε τη νομοθεσία. Και αυτό κάναμε», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Καταδίκασε την απόφαση η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι

Η αμερικανική απόφαση καταδικάστηκε από την αρραβωνιαστικιά του δολοφονημένου δημοσιογράφου, η οποία είχε καταθέσει τη μήνυση από κοινού με μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ιδρύθηκε από τον Κασόγκι.

Η υπόθεση της δολοφονίας Κασόγκι

Ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε και το πτώμα του διαμελίστηκε το 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έκριναν ότι την δολοφονία διέταξε ο πρίγκιπας διάδοχος και ηγέτης της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο Κασόγκι ζούσε εκείνη την περίοδο στις ΗΠΑ.

Ο πρίγκιπας διάδοχος αρνήθηκε ότι διέταξε τη δολοφονία, αλλά έχει παραδεχθεί ότι αυτή συνέβη «υπό την επίβλεψή μου». Η στυγνή δολοφονία του Κασόγκι έχει επισκιάσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, η Χατιτσέ Τσενγκίζ, μήνυσε τον μπιν Σαλμάν σε δικαστήριο των ΗΠΑ, αλλά σε απόφαση της περασμένης εβδομάδας, δικηγόροι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εναγόμενος μπιν Σαλμάν, ως επικεφαλής ξένης κυβέρνησης, χαίρει ασυλίας από τη δικαιοδοσία των αμερικανικών δικαστηρίων». Ο Σαλμάν διορίστηκε πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας τον Σεπτέμβριο.