Κόσμος

ΗΠΑ: Στα δικαστήρια προσφεύγει η δασκάλα που πυροβολήθηκε από 6χρονο, ζητώντας αποζημίωση

Τουλάχιστον τρεις φορές είχε ενημερωθεί η διεύθυνση του σχολείου του Νιούπορτ Νιους στις ΗΠΑ ότι ένας 6χρονος μαθητής του οπλοφορούσε.

Η διεύθυνση του σχολείου στις ΗΠΑ, όπου ένας εξάχρονος πυροβόλησε και τραυμάτισε τη δασκάλα του, είχε προειδοποιηθεί τουλάχιστον τρεις φορές ότι το παιδί είχε όπλο μαζί του, ανέφερε την Τετάρτη η δικηγόρος της, την ώρα που το σχολικό συμβούλιο ετοιμάζεται να αποφασίσει εάν θα απολύσει ή όχι τον διευθυντή.

Η Άμπιγκεϊλ Ζουέρνερ, 25 ετών, «πυροβολήθηκε εκ προθέσεως» μπροστά σε άλλους μαθητές στο δημοτικό σχολείο Ρίτσνεκ του Νιούπορτ Νιους, αφού η διεύθυνση αγνόησε τις προειδοποιήσεις ότι ο 6χρονος συνιστούσε απειλή, είπε η δικηγόρος, Νταϊάν Τοσκάνο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να προσφύγει εναντίον της Σχολικής Περιφέρειας του Νιούπορτ Νιους για λογαριασμό της Ζουέρνερ.

«Η τραγωδία αυτή θα μπορούσε να αποτραπεί, αν οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του σχολείου έκαναν τη δουλειά τους όταν πληροφορήθηκαν τον επικείμενο κίνδυνο», τόνισε η Τοσκάνο, εξηγώντας ότι οι προειδοποιήσεις έγιναν σε διάστημα τριών ωρών.

Η δικηγόρος δεν διευκρίνισε το ποσό που θα ζητήσει ως αποζημίωση για την δασκάλα, η οποία τραυματίστηκε στον θώρακα.

Η σχολική περιφέρεια δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Διευθυντικό στέλεχος ήξερε ότι ο 6χρονος οπλοφορούσε

Ο διευθυντής του σχολείου, Τζορτζ Πάρκερ, που δέχεται πιέσεις, αφού η δικηγόρος της 25χρονης δασκάλας είπε πως τουλάχιστον ένα διευθυντικό στέλεχος γνώριζε πως το αγόρι μπορεί να ήταν οπλισμένο, ενδέχεται να απολυθεί εφόσον υπερψηφιστεί αυτή η πρόταση στη συνεδρίαση του σχολικού συμβουλίου.

Η Ζουέρνερ, το θύμα της πρωτόγνωρης επίθεσης, ήταν η πρώτη που είπε σε ένα διευθυντικό στέλεχος, το πρωί της 6ης Ιανουαρίου, ότι ο μαθητής απείλησε να δείρει ένα άλλο παιδί, ωστόσο το αγόρι δεν απομακρύνθηκε από την τάξη του.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μια άλλη δασκάλα υποπτεύθηκε ότι ο 6χρονος μπορεί να είχε όπλο μαζί του, αλλά δεν το βρήκε όταν έψαξε τη σχολική τσάντα του. Είπε τότε στο ίδιο διευθυντικό στέλεχος ότι το αγόρι μάλλον έβαλε το όπλο στην τσέπη του, πριν από το διάλειμμα.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ένας άλλος μαθητής είπε σε μια άλλη δασκάλα ότι το αγόρι τού έδειξε το όπλο και απείλησε ότι θα τον σκότωνε αν το έλεγε σε κάποιον. Η δασκάλα ανέφερε το περιστατικό στη διοίκηση.

Δεν επέτρεψαν να ψάξουν το αγόρι

Ένας τέταρτος εργαζόμενος, που πληροφορήθηκε την απειλή, ζήτησε την άδεια να ψάξει το αγόρι, αλλά ο διευθυντής ασφαλείας δεν του την έδωσε.

«Του είπαν να περιμένει να ολοκληρωθεί αυτή η κατάσταση, επειδή η σχολική ημέρα σχεδόν τελείωνε. Δυστυχώς, περίπου μία ώρα αργότερα, η βία έπληξε το δημοτικό σχολείο Ριτζ», είπε η δικηγόρος Τοσκάνο.

Η αστυνομία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της στον εισαγγελέα του Νιούπορτ Νιους, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα ασκήσει δίωξη στη μητέρα του 6χρονου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ