Κόσμος

Ιράν: Φυλάκισαν δημοσιογράφο διότι κάλυψε τις δηλητηριάσεις των μαθητριών

Ουκρανία: Μαζικές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις και διακοπές ηλεκτροδότησης

Ο δημοσιογράφος Αλί Πουρταμπαταμπεΐ συνελήφθη στο Ιράν διότι κάλυψε τις δηλητηριάσεις των μαθητριών, αναφέρουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και ζητούν ν’ αφεθεί ελεύθερος «άνευ όρων».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) κάλεσε χθες Τετάρτη να αφεθεί ελεύθερος δημοσιογράφος που συνελήφθη διότι κάλυψε το κύμα μυστηριωδών δηλητηριάσεων μαθητριών στο Ιράν (στη φωτογραφία από WANA/Reuters TV via Reuters, επάνω, μία από τις μαθήτριες σε νοσοκομείο του Ιράν), καταγγέλλοντας την ευρύτερη καταστολή των μέσων ενημέρωσης.

Απελευθέρωση «άνευ όρων»

«Ο Αλί Πουρταμπαταμπεΐ πρέπει να απελευθερωθεί άνευ όρων (…). Η συστηματική καταστολή σε βάρος δημοσιογράφων που συνεχίζουν να τολμούν να κάνουν τη δουλειά τους πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο Τζόναθαν Ντάγκερ, υπεύθυνος του τμήματος της RSF για τη Μέση Ανατολή, σε ανακοίνωση Τύπου της ΜΚΟ.

Από τον Νοέμβριο, κάπου 5.000 μαθήτριες υπέστησαν δηλητηριάσεις, κατά τις ιρανικές αρχές.

Υπόθεση που κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο την ένταση στην Ισλαμική Δημοκρατία, που συνταράσσουν από τον Σεπτέμβριο μαζικές κινητοποιήσεις με έναυσμα τον θάνατο στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Μαχσά Αμινί, νεαρής Iρανής κουρδικής καταγωγής, η οποία συνελήφθη για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στο Ιράν.

«Οπως έκαναν ήδη με τους δημοσιογράφους που αποκάλυψαν την υπόθεση της Μαχσά Αμινί, οι ιρανικές αρχές προσπαθούν να φιμώσουν αυτούς που τολμούν να κάνουν έρευνα και να δημοσιεύουν πληροφορίες που φέρνουν σε δύσκολη θέση το καθεστώς», υπογράμμισε ο κ. Ντάγκερ.

Δημοσιογράφοι στις φυλακές

Κατά τον υπεύθυνο της RSF για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, τριάντα ένας δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των ΜΜΕ βρίσκονται σήμερα στις φυλακές στο Ιράν, και στην πλειονότητά τους συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης.

Κατά τη ΜΚΟ, ο Αλί Πουρταμπαταμπεΐ άρχισε την κάλυψη της υπόθεσης από την πρώτη δηλητηρίαση, στα τέλη Νοεμβρίου στην πόλη Κομ (νοτιοδυτικά της Τεχεράνης). Συνέχισε να καλύπτει τις εξελίξεις μέχρι τη σύλληψή του την 5η Μαρτίου.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις αρχές του Ιράν ότι δεν προστατεύουν το δικαίωμα των κοριτσιών στην παιδεία, ενώ έγιναν διαδηλώσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε τη Δευτέρα πως οι δράστες αυτών των «ασυγχώρητων εγκλημάτων» θα καταδιωχθούν και θα τιμωρηθούν «ανελέητα».

Αγνωστο το που κρατείται

Η RSF σημείωσε ότι ο δημοσιογράφος μπόρεσε να τηλεφωνήσει στην αδελφή του και να της πει πως συλλαμβάνεται, όμως το πού κρατείται είναι άγνωστο.

Το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη πως «αριθμός ανθρώπων» οι οποίοι φέρονται να παρασκεύαζαν επικίνδυνες ουσίες συνελήφθησαν σε δέκα επαρχίες, συμπεριλαμβανομένου πατέρα μαθήτριας.

Πηγή: ΑΠΕ