Κόσμος

Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι παραπέμπει και δεύτερο δημοσιογράφο σε δίκη

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στην κηδεία της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Πρώτη φορά θα βρεθώ σε δίκη με αντίπαλο… πρωθυπουργό», είπε ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους – ερευνητές στην Ιταλία, μετά την απόφαση της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι να τον οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Πρόκειται για τον δεύτερο δημοσιογράφο που οδηγείται στα δικαστήρια, αφότου η Τζόρτζια Μελόνι ανέλαβε την εξουσία της Ιταλίας, τον περασμένο μήνα.

Ο δημοσιογράφος Εμιλιάνο Φιτιπάλντι που εργάζεται για την εφημερίδα της αριστεράς Domani, καθώς και ο διευθυντής της, ο Στέφανο Φέλτρι κατηγορούνται πως διαστρέβλωσαν τα γεγονότα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2021 και ανέφερε πως η επικεφαλής της άκρας δεξιάς προσπάθησε να βοηθήσει φίλο της να εξασφαλίσει σύμβαση με το ιταλικό δημόσιο σε μειοδοτικό διαγωνισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Τζόρτζια Μελόνι, το κόμμα της οποίας, τα “Αδέλφια της Ιταλίας” βρισκόταν εκείνη την εποχή στην αντιπολίτευση, διέψευσε το δημοσίευμα και κατέθεσε μηνύσεις.

Την περασμένη εβδομάδα η υπόθεση επανήλθε και ο Δικαστής της Ρώμης αποφάσισε ότι θα διεξαχθεί δίκη. Ο δικηγόρος της Μελόνι ανέφερε από την πλευρά του, ότι η δίκη θα διεξαχθεί την 10η Ιουλίου 2024.

«Έγραψα απλά αληθινές ειδήσεις»
«Έγραψα απλά αληθινές ειδήσεις», είπε ο δημοσιογράφος, υποσχόμενος ότι τόσο ο ίδιος όσο και η εφημερίδα θα συνεχίσουν τις έρευνές τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για «ενοχλητικά» θέματα.

Στο άρθρο του, ο Φιτιπάλντι ανέφερε πως η Μελόνι είχε τηλεφωνήσει στον Ντομένικο Αρκούρι, ειδικό κυβερνητικό επίτροπο αρμόδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για να πει έναν καλό λόγο για φίλο της που συμμετείχε σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια μασκών από το δημόσιο.

Σύμφωνα με την Domani, η Μελόνι επιβεβαίωσε πως τηλεφώνησε στον επίτροπο, αλλά διέψευσε πως αποπειράθηκε να επηρεάσει την απόφασή του.

Ο δικηγόρος της επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς κατηγόρησε την εφημερίδα πως έβαλε «δυσφημιστικό και παραπλανητικό τίτλο» στο δημοσίευμα.

Η δίκη αυτή είναι «το αποτέλεσμα άρθρου που γράφτηκε με επιδέξιο τρόπο για να διατυπώσει δυσφημιστικές και αβάσιμες κατηγορίες», επέμεινε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της Μελόνι, ο Λούκα Λίμπρα.

Οι «άτυχοι» δημοσιογράφοι – ερευνητές
Η απόφαση να δικαστεί ο Φιτιπάλντι συνέπεσε με την έναρξη της δίκης στην οποία η Μελόνι αναμετράται με τον Ρομπέρτο Σαβιάνο, διάσημο δημοσιογράφο και συγγραφέα στρατευμένο εναντίον της μαφίας, που κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή επέκρινε με έντονο τρόπο τις θέσεις της πρωθυπουργού της Ιταλίας, όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα.

Για τον Φιτιπάλντι, που είναι γνωστός για τις αποκαλύψεις του όσον αφορά σκάνδαλα στο Βατικανό, «είναι ο κανόνας οι δημοσιογράφοι – ερευνητές στην Ιταλία» να αντιμετωπίζουν μηνύσεις.

«Όμως είναι η πρώτη φορά που θα βρεθώ σε δίκη με αντίπαλο πρωθυπουργό, η οποία έχει γιγαντιαία ισχύ σε σύγκριση με έναν αντιπολιτευόμενο δημοσιογράφο», σχολίασε.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, που είχαν δημοσιοποιηθεί από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ISTAT) το 2017, εκείνη τη χρονιά υποβλήθηκαν σχεδόν 9.500 μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος δημοσιογράφων.

ΠΗΓΗ newsit.gr