Επικαιρότητα Κόσμος

Ιταλία: Κεντροδεξιοί γερουσιαστές «μπλόκαραν» την εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας – Άκαρπη και η 5η ψηφοφορία

Ιταλία: Κεντροδεξιοί γερουσιαστές «μπλόκαραν» την εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας – Άκαρπη και η 5η ψηφοφορία

Στο ιταλικό κοινοβούλιο μόλις ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση της πέμπτης ψηφοφορίας για την εκλογή του νέο προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας.

Η υποψήφια της κεντροδεξιάς και νυν πρόεδρος της γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι, έλαβε 382 ψήφους. Παράλληλα, συνολικά 406 βουλευτές και γερουσιαστές αποφάσισαν να επιλέξουν την αποχή. Πρόκειται για εκλεγμένους εκπροσώπους της κεντροαριστεράς, της ιταλικής αριστεράς και των Πέντε Αστέρων.

Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έλαβε 46 ψήφους, ο δικαστικός Νίνο Ντι Ματέο 38, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι 8 και 7 ο συντονιστής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Αντόνιο Ταϊάνι .

Το μήνυμα της ψηφοφορίας είναι ότι περίπου 70 βουλευτές και γερουσιαστές της κεντροδεξιάς δεν θέλησαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα Καζελάτι. Η όλη προσπάθεια περιπλέκεται και στις επόμενες δυο ώρες αναμένεται να γίνουν μια νέα σειρά κινήσεων, για την εξεύρεση – επιτέλους – ενός υποψηφίου κοινής αποδοχής.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι (ο οποίος τις περασμένες ημέρες έδειξε μεγάλη κινητικότητα) δεν κατάφερε να χτίσει τις αναγκαίες «γέφυρες» με την κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια.

Σε περίπτωση, τέλος, που η αντιπαράθεση αυτή συνεχιστεί, μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η σταθερότητα και το μέλλον της ευρείας κυβερνητικής συμμαχίας, της οποίας ηγείται ο Μάριο Ντράγκι.

Πηγή: newsit.gr