Κόσμος

Καναδάς: 39 μεταλλωρύχοι παγιδευμένοι σε ορυχείο εκατοντάδες μέτρα στα έγκατα της γης

Καναδάς: 39 μεταλλωρύχοι παγιδευμένοι σε ορυχείο εκατοντάδες μέτρα στα έγκατα της γης

Δεκάδες μεταλλωρύχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης στο Σάντμπερι του Καναδά, καθώς έχει αποκλειστεί η πρόσβασή τους στη βασική έξοδο. Πρόκειται για τριάντα εννέα εργαζόμενους που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο ορυχείο, σύμφωνα με τον όμιλο Vale, στον οποίο ανήκει η εγκατάσταση.

Ο βραζιλιάνικος όμιλος τόνισε πως κανείς από τους εργαζόμενους στο ορυχείο του Καναδά δεν έχει τραυματιστεί και όλοι έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό. «Σωστικό συνεργείο έφθασε στους εργαζόμενους και άρχισε να τους απομακρύνει προς την κατεύθυνση δευτερεύουσας εξόδου, μέσω συστήματος σκαλοπατιών», εξήγησε σε ανακοίνωσή του.

«Κανένας δεν βρισκόταν μέσα στο βασικό σύστημα μεταφοράς όταν σημειώθηκε το ατύχημα», εξήγησε μια εκπρόσωπος της Βάλε στο Radio Canada. Διευκρίνισε πως τμήμα βαρέος εξοπλισμού συγκρούστηκε με ανελκυστήρα.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η επιχείρηση διάσωσης θα χρειαστεί χρόνο και είμαστε ανακουφισμένοι που μάθαμε ότι κανένας εργαζόμενος δεν έχει τραυματιστεί», σημείωσε μέσω Twitter ο Νταγκ Φορντ, ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στο Οντάριο, την επαρχία όπου βρίσκεται το μεταλλείο.

Η δραστηριότητα στην εγκατάσταση Τότεν, στην περιοχή Σάντμπερι, έχει διακοπεί από την Κυριακή κι ο όμιλος είπε ότι θα προχωρήσει σε αξιολόγηση της κατάστασης προτού ξαναρχίσει η παραγωγή.

Το συγκεκριμένο μεταλλείο είχε κλείσει το 1972, όμως η Βάλε προχώρησε σε διάφορες εργασίες και το επαναλειτούργησε το 2014. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, εξορύχτηκαν από αυτό 3.600 τόνοι νικελίου.