Κόσμος

Κίνα: Η πλουσιότερη γυναίκα της Ασίας έχασε σε ένα χρόνο τη μισή της περιουσία

Κίνα: Η πλουσιότερη γυναίκα της Ασίας έχασε σε ένα χρόνο τη μισή της περιουσία

Η χασούρα της ξεπερνάει τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Και όλα αυτά σε λίγους μήνες.

Μέχρι τον περασμένο χρόνο, η Κινέζα Γιανγκ Χουιγιάν ήταν η πλουσιότερη γυναίκα στην Ασία. Η περιουσία της ξεπερνούσε τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια και οι επιχειρήσεις της στον κλάδο των ακινήτων, άνθιζαν.

Όλα αυτά πριν από έναν χρόνο. Γιατί μέσα σε 12 μήνες η αγορά ακινήτων στην Κίνα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και η μετοχή της εταιρίας της Χουιγιάν, η «Country Garden» κάνει καθημερινά βουτιά στο χρηματιστήριο. Την περασμένη Τετάρτη μάλιστα η μετοχή της έχασε το 15% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι για να συγκεντρώσει μετρητά, θα πουλήσει νέες μετοχές.

Κίνα: Η πλουσιότερη γυναίκα της Ασίας έχασε σε ένα χρόνο τη μισή της περιουσία

Η Χουιγιάν, έγινε η πλουσιότερη γυναίκα στην Ασία, όταν το 2005, ο πατέρας της και ιδρυτής της εταιρίας real estate «Country Garden», της μεταβίβασε τις μετοχές του.

Στο χείλος του γκρεμού

Η αγορά ακινήτων στην Κίνα πλήττεται μετά την αυστηροποίηση της στάσης των ρυθμιστικών αρχών της χώρας, απέναντι σε εταιρείες της αγοράς ακινήτων με υπέρογκα χρέη. Κολοσσοί όπως η «Evergrande» και η «Sunac» βρέθηκαν στο χείλος της καταστροφής.

Την ίδια στιγμή ο κόσμος που έχει αγοράσει σπίτια αδυνατεί να τα αποπληρώσει και παγώνει τις πληρωμές των στεγαστικών δανείων, με αποτέλεσμα το «ρευστό» να είναι δυσεύρετο.

Ο τομέας των ακινήτων στην Κίνα εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% – 30% του ΑΕΠ της χώρας και είναι μάλιστα και ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Πλέον η Χουιγιαν κινδυνεύει να χάσει τα σκήπτρα της πλουσιότερης γυναίκας της Ασίας με μια άλλη γυναίκα, την Φανκ Χονκγουέι, μεγιστάνα στον κλάδο των χημικών ινών, να την έχει πλησιάσει επικίνδυνα.

ΠΗΓΗ in.gr