Κόσμος

Κίνα: Μεγάλες περιοχές επιστρέφουν σε lockdown – Αγωνιούν οι κάτοικοι

Κίνα: Μεγάλες περιοχές επιστρέφουν σε lockdown – Αγωνιούν οι κάτοικοι

Σε καθεστώς lockdown βρίσκεται πάνω από το 20% του πληθυσμού της Κίνας

Την ώρα που η Ευρώπη αναζητά τους τρόπους που θα επιστρέψει στην κανονικότητα μετά από δύο χειμώνες με περιορισμούς και απαγορεύσεις, στην Κίνα δεκάδες περιοχές επέστρεψαν σε καθεστώς lockdown.

Ειδικότερα περιοχές που περιλαμβάνουν εκατομμύρια πολίτες –άνω του 20% του πληθυσμού της χώρας- έχουν μπει σε lockdown σε μια προσπάθεια των κινεζικών αρχών να περιορίσουν τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα.

Αν και τα νέα κρούσματα μέσα στις τελευταίες 24 ώρες ήταν μόλις 949, το σχέδιο για μηδενισμό της Covid-19, δεν αφήνει περιθώρια για αναστολή των μέτρων περιορισμού.

Οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται σε lockdown θα υποβάλλονται καθημερινά σε διαγνωστικά τεστ και όσοι διαπιστώνονται θετικοί θα μπαίνουν σε καραντίνα. Οι κάτοικοι περιοχών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Κίνα: Μεγάλες περιοχές επιστρέφουν σε lockdown – Αγωνιούν οι κάτοικοι

Ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά είδη

Τα συνεχιζόμενα lockdown σε ορισμένες περιοχές έχουν φέρει προ σημαντικών προβλημάτων χιλιάδες πολιτών, που βλέπουν τις προμήθειές τους να εξαντλούνται.

Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται, καθώς όπως τονίζουν οι κάτοικοι η κατάσταση είναι δραματική. «Πέρασαν 15 ημέρες, μας έχει τελειώσει το αλεύρι, το ρύζι, τα αυγά. Εδώ και αρκετές ημέρες έχει τελειώσει το γάλα για τα παιδιά», δήλωσε κάτοικος της πόλης Σιντζιάνγκ.

Την ίδια ώρα στην πόλη Γινίνγκ δημοσιεύτηκε ένα έγγραφο με εκατοντάδες αιτήματα πολιτών προς τις Αρχές για τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα υγιεινής για τις γυναίκες.

«Μου έχουν τελειώσει τα χρήματα για να αγοράσω προμήθειες. Η γυναίκα μου είναι έγκυος και έχουμε δύο παιδιά. Ξεμένουμε από βενζίνη και η γυναίκα μου πρέπει να πάει για ιατρικό έλεγχο», συμπλήρωσε κάτοικος της περιοχής.