Κορωνοΐός Κόσμος

Κοροναϊός: Τα δύο τρίτα των Ινδών εκτέθηκαν και ανέπτυξαν αντισώματα

Αντετοκούνμπο: «Κανείς δεν έχει πάρει τίτλο μόνος του»

Από τους 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους της Ινδίας, μόνο τα 400 εκατομμύρια δεν φέρουν αντισώματα

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού στην Ινδία φέρουν αντισώματα κατά του κοροναϊού, ένδειξη ότι εκτέθηκαν στην πανδημική απειλή, είτε εμφάνισαν συμπτώματα είχε όχι.

Η δραματική διαπίστωση έρχεται από μελέτη που υπέβαλε σε εξετάσεις αντισωμάτων 29.000 πολίτες της χώρας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατη μελέτη που εκτιμούσε ότι πραγματικός απολογισμός της πανδημίας στην Ινδία μπορεί να είναι 5-7 φορές μεγαλύτερος από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, και ίσως φτάνει τους 2,4 εκατομμύρια νεκρούς.

Η τέταρτη εθνική έρευνα για την παρουσία αντισωμάτων, γνωστή ως οροεπιδημιολογική έρευνα, εξέτασε για πρώτη φορά και τις ηλικίες 6-17 ετών. Τα μισά από τα 8.691 παιδιά βρέθηκαν οροθετικά.

Αντισώματα ανιχνεύθηκαν στο 67,6% των ενηλίκων, την ώρα που τουλάχιστον το 62% των ενηλίκων δεν είχαν εμβολιαστεί. Μέχρι τον Ιούλιο, λίγο πάνω από το 8% των ενήλικων Ινδών είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου.

Από τους 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους της Ινδίας, μόνο τα 400 εκατομμύρια δεν φέρουν αντισώματα, έδειξε η έρευνα.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ινδία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, μετά το δεύτερο κύμα που παρέλυσε το σύστημα υγείας. Ειδικοί προειδοποιούν τις αρχές να μην βιαστούν να άρουν τα μέτρα και εκφράζουν ανησυχίας για τον συνωστισμό σε τουριστικούς προορισμούς.

«Το δεύτερο κύμα επιμένει ακόμη. Ο κίνδυνος νέων εξάρσεων είναι πολύ μεγάλος» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Βίνοντ Κουμάρ Πολ, ανώτατος κυβερνητικός σύμβουλος.

Το δείγμα της έρευνας περιλάμβανε επίσης 7.252 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, από τους οποίους το 85% είχε αντισώματα. Ένας στους δέκα υγειονομικούς δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί.

Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι ένα τρίτο κύμα θα μπορούσε να πλήξει τα παιδιά. Το Μουμπάι προστέθηκε στις πόλεις που κατασκευάζουν προληπτικά παιδιατρικές πτέρυγες Covid-19.