Κόσμος

Κορονοϊός – Γερμανία: Στόχος να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία παρά την αύξηση των κρουσμάτων

Κορονοϊός – Γερμανία: Στόχος να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία παρά την αύξηση των κρουσμάτων

Στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία στη Γερμανία παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, με τους υπουργούς Παιδείας της ομοσπονδίας και των κρατιδίων της χώρας να συνεδριάζουν σήμερα Τετάρτη (5.1.2022).

«Τα σχολεία δεν θα κλείσουν», δήλωσε στην BILD η Πρόεδρος της Συνέλευσης των υπουργών Παιδείας της Γερμανίας, Κάριν Πρίεν, και τόνισε ότι η διδασκαλία δια ζώσης, με τους μαθητές να βρίσκονται κανονικά στην τάξη αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, σύμφωνα και με τη νομοθεσία για την προστασία από λοιμώξεις. «Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η πολιτική συναίνεση θα διατηρηθεί», τόνισε η υπουργός Παιδείας του Σλέσβιγκ-Χολστάιν, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Συνέλευσης των ομολόγων της.

Για αυτό και η Κάριν Πρίεν επέκρινε ακόμη τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων που αποφασίστηκε κατά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των κυμάτων του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι «τα παιδιά και οι έφηβοι της Γερμανίας έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της πανδημίας» και «χρειάστηκε να παραμείνουν στο σπίτι για πολύ περισσότερο από ό,τι οι συνομήλικοί τους σε άλλες χώρες». Τόνισε μάλιστα την σημασία της διευκόλυνσης της πρόσβασης των παιδιών σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, «απαραίτητες για την ανάπτυξή τους».

Από χθες, Τρίτη, λειτουργούν και πάλι τα σχολεία στα μισά από τα 16 κρατίδια, ενώ στα υπόλοιπα η έναρξη των μαθημάτων γίνεται την επόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα πάντως με τα αποτελέσματα έρευνας Wü-KiTa-CoV του Πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ, τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών και των νηπιαγωγείων διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό, ενώ ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού μπορεί να αποτραπεί μέσω των τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων.

Νέα μέτρα μετά τη συνεδρίαση του Όλαφ Σολτς
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του νέου κύματος της μετάλλαξης Όμικρον, στη συνεδρίαση του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων αναμένεται να τεθούν ζητήματα όπως η συντομότερη διάρκεια της παραμονής σε καραντίνα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και νέοι περιορισμοί των επαφών.

«Δυστυχώς θα χρειαστεί νέα αυστηροποίηση των μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το βαρύ κύμα που έρχεται καταπάνω μας. Θα υποβάλω σχετικές προτάσεις», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ στις εφημερίδες του Ομίλου Funke και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη σαφήνεια έναντι των ανεμβολίαστων.

«Δεν μπορούμε να τους υποσχεθούμε ότι οι περιορισμοί επαφής θα αρθούν για αυτούς βαχυπρόθεσμα ή ακόμη και μεσοπρόθεσμα. Θα ήθελα να αποτρέψω το ενδεχόμενο να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Για αυτό και πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα», τόνισε.

Ο κ. Λάουτερμπαχ, όπως εξήγησε, σχεδιάζει πρόταση για γενική υποχρέωση εμβολιασμού των πολιτών άνω των 18 ετών, «κατά τρόπο μη γραφειοκρατικό και κατά προτίμηση χωρίς μητρώο εμβολιασμένων».

Ο εμβολιασμός «πρέπει να γίνει γρήγορα, δεν μπορούμε να περιμένουμε να γίνει υποχρεωτικός, διότι έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο κρουσμάτων στην κοινότητα», συνέχισε ο υπουργός Υγείας και καθηγητής επιδημιολογίας, τονίζοντας ότι «η Όμικρον ως “εμβολιασμός” δεν αποτελεί εναλλακτική στον υποχρεωτικό εμβολιασμό – κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο».

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, σε άλλη συνέντευξή του, στο RND, αναφερόμενος στην προσπάθεια συντόμευσης της περιόδου καραντίνας, εξήγησε ότι βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι με την παραλλαγή «Όμικρον» ο χρόνος που ένα άτομο είναι μεταδοτικό είναι μικρότερος. «Μπορούμε έτσι να συντομεύσουμε σε κάποιο βαθμό χωρίς κίνδυνο το διάστημα καραντίνας», σημείωσε.
ΠΗΓΗ newsit.gr