Κόσμος

Κορονοϊός – Κροατία: Πρόστιμα πάνω από 6.500 ευρώ για όσους δεν εφαρμόζουν το μέτρο του ψηφιακού πιστοποιητικού

Κορονοϊός – Κροατία: Πρόστιμα πάνω από 6.500 ευρώ για όσους δεν εφαρμόζουν το μέτρο του ψηφιακού πιστοποιητικού

Βαριά πρόστιμα για τους επικεφαλής δημόσιων οργανισμών ή δήμων που δεν προχωρούν στην εφαρμογή του μέτρου των ψηφιακών πιστοποιητικών για τους εργαζόμενους ή τους επισκέπτες, πρότεινε σήμερα η κυβέρνηση της Κροατίας.

Τα πιστοποιητικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εισήχθησαν στα μέσα Νοεμβρίου, αποδεικνύουν ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει αναρρώσει από κορονοϊό ή έχει αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Ωστόσο από τότε που τα πιστοποιητικά εισήχθησαν στην Κροατία, οι επικεφαλής πολλών δήμων έχουν αρνηθεί να τα θέσουν σε εφαρμογή, λέγοντας ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν διχασμό μεταξύ των πολιτών.

«Προτείνουμε πρόστιμα που κυμαίνονται μεταξύ 30.000 και 50.000 κούνα (περίπου 6.650 ευρώ)», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βίλι Μπέρος σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αργότερα αυτό τον μήνα αναμένεται η έγκριση από το Κοινοβούλιο.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ πριν από δύο εβδομάδες κατά των πιστοποιητικών, λέγοντας ότι παραβιάζουν τη θεμελιώδη ελευθερία επιλογής για το εάν θα εμβολιαστεί κάποιος ή όχι.
Το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό κόμμα Most (Γέφυρα) θα αρχίσει το Σάββατο να συλλέγει υπογραφές από πολίτες σε μια προσπάθεια να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη χρήση των πιστοποιητικών. Για να προχωρήσει μια πρωτοβουλία για δημοψήφισμα, θα πρέπει να συγκεντρώσει τη στήριξη τουλάχιστον του 10% του εκλογικού σώματος, ή περίπου 370.000 πολιτών, εντός δύο εβδομάδων.

Η οδηγία για το ψηφιακό πιστοποιητικό τέθηκε σε ισχύ στις 15 Νοεμβρίου και αφορά όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα και τους πολίτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες των δημόσιων φορέων. Προηγουμένως ήταν προϋπόθεση μόνο για τον υγειονομικό κλάδο και για τους εργαζόμενους στην κοινωνική πρόνοια.

Περίπου το 50-55% των Κροατών είναι πλήρως εμβολιασμένο, λιγότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και η κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειες να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν καθώς ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων αυξάνεται όσο πλησιάζει ο χειμώνας.
Σήμερα η χώρα ανακοίνωσε 5.341 νέα κρούσματα και 76 θανάτους.

ΠΗΓΗ newsit.gr