Κόσμος

Μακάβριο εύρημα στο Ελ Σαλβαδόρ: Εντοπίστηκε ομαδικός τάφος με 11 πτώματα

Με εννέα ελαφρύνσεις το νέο τοπίο στη φορολογία

Ομαδικός τάφος με συνολικά 11 πτώματα βρέθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ.

Τα πτώματα που εντοπίστηκαν σε περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, πιστεύεται πως ανήκουν σε θύματα της συμμορίας Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13), που είχαν εξαφανιστεί μεταξύ 2017 και 2018, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν εισαγγελείς τη Δευτέρα.

Συνολικά 128 ύποπτοι, που φέρονται να ανήκουν στη συμμορία, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση.

Η επιχείρηση για τον εντοπισμό αγνοουμένων στην περιοχή γύρω από το Ιλοπάνγκο, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας του Ελ Σαλβαδόρ, συνεχίζεται.

Οι ομάδες που διενεργούν την έρευνα αναμένουν να εντοπίσουν εξάλλου τα πτώματα τεσσάρων αστυνομικών, οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί το 2016, σύμφωνα με την εφημερίδα La Prensa Grafica.

Ο γενικός εισαγγελέας Ραούλ Μελάρα τόνισε σε δημοσιογράφους ότι για τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, η έρευνα για τον εντοπισμό αγνοουμένων αποτελεί προτεραιότητα.

Μόνο πέρυσι, πάνω από 3.000 πρόσωπα δηλώθηκε στις Αρχές ότι έχουν εξαφανιστεί στο Ελ Σαλβαδόρ.

Ο Μπουκέλε -ο οποίος ανέλαβε την εξουσία την 1η Ιουνίου- έχει δεσμευθεί ότι θα συντρίψει τις βίαιες συμμορίες των δρόμων, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Κατά εκτιμήσεις των Αρχών, τα μέλη των συμμοριών υπολογίζεται ότι είναι περίπου 70.000.

Στο Ελ Σαλβαδόρ καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στον κόσμο. Πέρυσι ο δείκτης αυτός ανήλθε σε 51 ανά 100.000 κατοίκους και αυτό παρότι ήταν υποδιπλάσιος εκείνου που κατέγραφαν οι Αρχές τρία χρόνια νωρίτερα.

Η κεντρική Αμερική γενικά θεωρείται μία από τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα οξύτερα προβλήματα λόγω της βίας των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στον πλανήτη. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες της περιφέρειας αυτής κάθε χρόνο για να σωθούν από τη βία και την ανέχεια· οι περισσότεροι προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού.