Κόσμος

Μετά τη Ρωσία η Ουκρανία; Έρευνα στις ΗΠΑ για πιθανή εμπλοκή της στις αμερικανικές εκλογές

Μετά τη Ρωσία η Ουκρανία; Έρευνα στις ΗΠΑ για πιθανή εμπλοκή της στις αμερικανικές εκλογές

Το 2016 ήταν η Ρωσία. Το 2020 ήταν η Ουκρανία και μάλιστα με «βοηθό» τον δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι που ενεπλάκη στις εκλογές των ΗΠΑ; Αυτό αναζητούν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Η έρευνα που γίνεται είναι ποινικής φύσης. Ερευνάται αν και κατά πόσον Ουκρανοί πρώην και νυν αξιωματούχοι αναμίχθηκαν παράνομα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020, ιδίως εάν χρησιμοποίησαν τον προσωπικό δικηγόρο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Ρούντι Τζουλιάνι, για να διασπείρουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς περί διαφθοράς σχετικά με τον σημερινό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αποκάλυψαν οι The New York Times.

Την έρευνα, η οποία άρχισε τους τελευταίους μήνες του Ρεπουμπλικάνου Ντόλαντ Τραμπ στην προεδρία, χειρίζονται ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μπρούκλιν, κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας. Είναι χωριστή από την έρευνα επίσης ποινικής φύσης για τις δοσοληψίες του Τζουλιάνι στην Ουκρανία, πάντα σύμφωνα με τους Times.

Ένας από τους Ουκρανούς αξιωματούχους στους οποίους επικεντρώνεται η έρευνα είναι ο Αντρέι Ντερκάτς, μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επιβάλει στο παρελθόν δηλώσεις στον Ντερκάτς, ερίζοντας ότι είναι «πράκτορας της Ρωσίας για πάνω από μια δεκαετία».

Μετά τη Ρωσία η Ουκρανία; Έρευνα στις ΗΠΑ για πιθανή εμπλοκή της στις αμερικανικές εκλογές

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος σύμφωνα με τους Times δεν αντιμετωπίζει κάποια κατηγορία στο πλαίσιο της έρευνας για την πιθανή ουκρανική ανάμιξη στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τουλάχιστον ως αυτό το στάδιο, έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι είχε αναλάβει να εκπροσωπήσει Ουκρανούς.

Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές κι ένας συνήγορος του Τζουλιάνι δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο Reuters τους ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Οι δοσοληψίες του Ρούντι Τζουλιάνι, του άλλοτε δημάρχου της Νέας Υόρκης, με ουκρανούς ολιγάρχες ενώ εργαζόταν ως προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ απασχολούν άλλη έρευνα ομοσπονδιακών εισαγγελέων του Μανχάταν. Ομοσπονδιακοί πράκτορες έψαξαν το σπίτι του και το γραφείο του τον Απρίλιο και προχώρησαν στην κατάσχεση κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών.

Ο Τζουλιάνι αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του στο πλαίσιο αυτής της έρευνας και η υπεράσπισή του διατείνεται πως πρόκειται για υπόθεση με πολιτικά κίνητρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ