Κόσμος

Μεξικό: Δύο Καναδοί νεκροί από πυροβολισμούς σε ξενοδοχείο

Μεξικό: Δύο Καναδοί νεκροί από πυροβολισμούς σε ξενοδοχείο

Δυο Καναδοί πολίτες σκοτώθηκαν και ένας τρίτος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών σε ξενοδοχειακό συγκρότημα κοντά στο Κανκούν στο Μεξικό, όπως ενημέρωσαν οι μεξικανικές αρχές.

Η επίθεση καταγράφηκε στο συγκρότημα Xcaret, όταν άνδρας καναδικής καταγωγής άνοιξε πυρ εναντίον των τριών θυμάτων.

Οι τρεις είχαν βαρύ ποινικό μητρώο στον Καναδά, για υποθέσεις βιασμών, ναρκωτικών και όπλων, σύμφωνα με στοιχεία των καναδικών αρχών που επικαλέστηκε η μεξικανική εισαγγελία.

Τον Νοέμβριο του 2021, δυο φερόμενοι ως διακινητές ναρκωτικών είχαν σκοτωθεί από πυρά σε παραλία κοντινού ξενοδοχείου στο Κανκούν.

Τον Οκτώβριο, άλλη ανταλλαγή πυρών μεταξύ φερόμενων ως διακινητών ναρκωτικών είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο τουρίστες, ένας Γερμανός κι ένας Ινδός, στο Τουλούμ, παραθαλάσσιο θέρετρο στην περιοχή.

Η βία που συνδέεται με τη δράση συμμοριών, ειδικότερα με τις πωλήσεις ναρκωτικών, σαρώνει τις ακτές του Μεξικού στην Καραϊβική εδώ και χρόνια.

ΗΠΑ: Μην πηγαίνετε εκεί
Τα επεισόδια ώθησαν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις αρχές των ΗΠΑ να προειδοποιήσουν τους πολίτες τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν επισκέπτονται την περιοχή, που συγκαταλέγεται στους πιο πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Ο τουριστικός τομέας συνεισφέρει το 8,5% του ΑΕΠ του Μεξικού. Είναι η βασική δραστηριότητα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Στο Μεξικό καταγράφηκαν επίσημα 33.308 ανθρωποκτονίες το 2021 –91,25 την ημέρα κατά μέσον όρο–, αριθμός ελαφρά χαμηλότερος από τις 34.554 του 2020.

Από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Φελίπε Καλντερόν εξαπέλυε τον πολύ αμφιλεγόμενο πόλεμο εναντίον των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας, καταμετρώνται κάπου 340.000 δολοφονίες στο Μεξικό, σύμφωνα με τις αρχές, που προσάπτουν ευθύνες για τις περισσότερες από αυτές στα καρτέλ των ναρκωτικών.
ΠΗΓΗ newsit.gr