Κόσμος

Μεξικό: Νέα εκτέλεση δημάρχου από τα καρτέλ – Δεν τους άφηνε να πάρουν τον έλεγχο της δημοτικής αστυνομίας

Τα καρτέλ στο Μεξικό δεν υπολογίζουν νόμους και σκορπίζουν τον θάνατο δολοφονώντας όποιον δεν τους κάνει το χατήρι. Το τελευταίο θύμα τους, μια δήμαρχος κοινότητας του δυτικού Μεξικού.

Η δήμαρχος Γιολάντα Σάντσες Φιγκερόα, στην κοινότητα Κοτίχα, στην πολιτεία Μιτσοακάν δολοφονήθηκε χθες Δευτέρα (03/06/2024), λίγες ώρες μετά την θριαμβευτική νίκη που κατήγαγε η Κλαούδια Σέινμπαουμ στις προεδρικές εκλογές. Η δήμαρχος δέχθηκε επίθεση στη μέση του δρόμου από ενόπλους που επέβαιναν σε όχημα.

Η εκτέλεση της δημάρχου έγινε κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά της.

Οι δράστες ενδέχεται να ανήκουν στο Καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο (ΚΝΓΧ), συμμορία που συγκαταλέγεται στις πιο αιμοδιψείς συμμορίες της χώρας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και απειλούσαν τη δήμαρχο επειδή προσπαθούσε να εμποδίσει το καρτέλ να πάρει τον έλεγχο της δημοτικής αστυνομίας.

Στην περιοχή εστάλησαν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας για να βρουν και να συλλάβουν τους δράστες της στυγνής δολοφονίας. Η δήμαρχος είχε απαχθεί για τρεις ημέρες τον Σεπτέμβριο κοντά στη Γκουανταλαχάρα. Είχε εκλεγεί το 2021, με τα χρώματα του Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN, φιλελεύθερη-συντηρητική δεξιά).

Στις 30 Μαΐου δολοφονήθηκε υποψήφιος δήμαρχος πάλι στο Μεξικό ενώ μια ημέρα αργότερα δολοφονήθηκε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.
ΠΗΓΗ newsit.gr