Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον σε Τζένιφερ Άρκιουρι: Είμαι ο Νο1 υποστηρικτής σου

Μπόρις Τζόνσον σε Τζένιφερ Άρκιουρι: Είμαι ο Νο1 υποστηρικτής σου
«Eίμαι ο Νο1 υποστηρικτής σου εδώ και χρόνια», έγραφε ο Μπόρις Τζόνσον στην Τζένιφερ Άρκιουρι, απολογούμενος γιατί δεν παρέστη ως δήμαρχος σε εκδήλωσή της.

«Eίμαι ο Νο1 υποστηρικτής σου εδώ και χρόνια» («I’m your No1 supporter»): Αυτό έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στην ερωμένη του Τζένιφερ Άρκιουρι όταν εκείνη τον κατηγόρησε ότι «την έριξε» αφού δεν παραβρέθηκε σε εκδήλωσή της. Η αμερικανίδα επιχειρηματίας, λέγεται ότι, είχε επιπλήξει τον τότε δήμαρχο του Λονδίνου επειδή δεν παρευρέθηκε σε εκδήλωση που η ίδια είχε διοργανώσει. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε στείλει το απολογητικό κείμενο στη Τζένιφερ Άρκιουρι και της αποκάλυψε ότι είναι ο άνθρωπος που τη θαυμάζει τόσο, παρ’ ότι δεν κατάφερε να είναι κοντά της εκείνη τη μέρα. Τα μηνύματα εστάλησαν στις 9 Οκτωβρίου του 2015.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sunday Mirror», η Άρκιουρι ήταν πικραμένη που ενώ είχε την υποστήριξη από τον τότε πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον υπουργό Τζορτζ Όσμπορν, δεν την είχε από τον Μπόρις Τζόνσον. Σε κείμενο (από τον Οκτώβριο του 2015), το οποίο δημοσιεύτηκε στην «Sunday Mirror», έγραφε η Άρκιουρι στον Τζόνσον: «Ο Όσμπορν μου δίνει ένα κτίριο. Ο ΜΜ παραβρίσκεται την εκδήλωσή μου… Και εσύ; Με αγνοείτε…πάλι». Και μετά έρχεται η απάντηση του Μπόρις Τζόνσον: «Ανοησίες…Είμαι ο νούμερο ένα υποστηρικτής σας και είμαι εδώ και χρόνια». Οι τελευταίες αποκαλύψεις έρχονται μετά από τα email που απέδειξαν πώς η ερωμένη  του Τζόνσον συγκρούστηκε με αξιωματούχους του για τις εμφανίσεις του στις επιχειρηματικές εκδηλώσεις της. Τα μηνύματα αποκαλύπτουν πώς η Άρκιουρι «έκλεινε» τον δήμαρχο του Λονδίνου για να μιλάει σε τεχνολογικά συνέδρια χωρίς να το γνωρίζει το ανώτατο προσωπικό του Δημαρχείου.

Σε κάποιο από τα μηνύματα αποκαλεί τον πρώην σύντροφό της «αγαπημένο» και τον ρωτάει: «Μπορώ να υποβάλω αίτηση για να πάω σε αυτό το ταξίδι τον Οκτώβριο; Έλα μαζί μου όταν πάμε». Οι 240 σελίδες email και εγγράφων είναι πιθανό να μελετηθούν από την επιτροπή του Greater London Assembly που ερευνά αν ο τότε δήμαρχος παρείχε προνομιακή μεταχείριση στη Άρκιουρι και στις εταιρείες της «InnoTech», «Playbox» και «Hacker House». Τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρονολογούνται από τις αρχές του 2013, τη χρονιά που δημιουργήθηκε η σχέση Τζόνσον – Άρκιουρι.

Τι σχολιάζει η «Ντάουνινγκ Στριτ»

Βρετανοί δημοσιογράφοι επικοινωνήσαν με εκπρόσωπο του πρωθυπουργικού Γραφείου για κάποιο σχετικό σχόλιο. Η «Ντάουνινγκ Στριτ» αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα τα γεγονότα, αλλά τη Δευτέρα, η γραμματέας του Γραφείου Τύπου του Τζόνσον, Αλέγκρα Στράτον, δήλωσε: «Ο κ. πρωθυπουργός πιστεύει στις ευρύτερες αρχές της ακεραιότητας και της τιμιότητας» και επεσήμανε δε, ότι τον περασμένο χρόνο είχε απαλλαγεί από κατηγορίες από την Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αστυνομικής Συμπεριφοράς. Πέρυσι, το Ανεξάρτητο Γραφείο Συμπεριφοράς της Αστυνομίας (IOPC) αποφάσισε να μην ξεκινήσει ποινική έρευνα για τους ισχυρισμούς, αν και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έπρεπε να είχε αναφέρει τη σχέση.

Η επιτροπή εποπτείας της Συνέλευσης του Λονδίνου έχει ήδη ερευνήσει εάν ο Μπόρις Τζόνσον παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας ως δήμαρχος, επειδή δεν κοινοποίησε τη σχέση του, ή χρησιμοποίησε τη θέση του προς όφελος της ερωμένης του. Προέκυψε δε, ότι το 2019, η Άρκιουρι είχε λάβει 126.000 λίρες – δημόσιο χρήμα- και είχε προνομιακή πρόσβαση σε τρεις επίσημες εμπορικές αποστολές στο εξωτερικό υπό την ηγεσία του δημάρχου, οδηγώντας σε ισχυρισμούς ότι είχε καταχραστεί τη θέση του προς όφελός της. Ο έλεγχος της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.