Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον: «Τα χειρότερα για τα πάρτι μπορεί να μην έχουν αποκαλυφθεί ακόμα»

Μπόρις Τζόνσον: Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητά του

Ίσως να μην έχουν αποκαλυφθεί ακόμη τα χειρότερα για τα πάρτι του Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με τον Ντόμινικ Κάμινγκς, τον πρώην βασικό συνεργάτη του πρωθυπουργού της Βρετανίας και αρχιτέκτονα του Brexit, που αποχώρησε από την κυβέρνηση τον Νοέμβριου του 2020.

Ο εκδικητικός Ντόμινικ Κάμινγκς, αποκάλυψε στο blog του πως τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ, που έχουν αναδειχθεί σε σκάνδαλο, έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του Μπόρις Τζόνσον γράφοντας ότι «αφού ειπώθηκε από τουλάχιστον δύο ανθρώπους στον Μάρτιν Ρέινολντς [διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού] ότι πρέπει να ακυρώσει το πάρτι, εκείνος ρώτησε τον Μπόρις Τζόνσον αν πρέπει να συνεχίσει με την οργάνωσή του. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί».

«Όχι μόνο εγώ, αλλά και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες που συζήτησαν το θέμα τότε θα μπορούσαν να καταθέσουν ενόρκως ότι έτσι συνέβη», έγραψε στο blog του ο Κάμινγκς, την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με το partygate, το σκάνδαλο των πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων.

«Ανοησία να λέμε ότι είπε ψέματα ο Τζόνσον»

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ, απάντησε στις κατηγορίες του Ντόμινικ Κάμινγκς ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν είπε ψέματα στην Βουλή των Κοινοτήτων για τα πάρτι, αφού ισχυρίστηκε πως νόμιζε ότι ένα από τα πάρτι ήταν μία «συνάντηση εργασίας» και ότι τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ίσχυαν για τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, δεν παραβιάσθηκαν.

«Κοιτάξτε. Ο ισχυρισμός ότι είπε ψέματα είναι ανοησία», δήλωσε ο Ράαμπ και επέμεινε σε αυτή τη θέση, παρά τις φήμες ότι η πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον θεωρείται τελειωμένη, αν αποδειχθεί τελικά ότι είπε ψέματα στο Κοινοβούλιο. «Έκανε σαφές στην Βουλή των Κοινοτήτων, απάντησε σε ερωτήσεις επ’ αυτού, ότι νόμιζε ότι επρόκειτο για συνάντηση εργασίας», πρόσθεσε ο Ράαμπ.

Το σχέδιο διάσωσης του Μπόρις Τζόνσον

Η Ντάουνινγκ Στριτ αρνείται τις αποκαλύψεις του Ντόμινικ Κάμινγκς και προχωράει στο σχέδιο διάσωσης του Μπόρις Τζόνσον. Ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού, Μάρτιν Ρέινολντς, ο οποίος έστειλε την πρόσκληση «φέρτε τα ποτά σας» για το πάρτι, ερευνάται από την υψηλόβαθμη δημόσια λειτουργό Σου Γκρέι.

Όμως, στους βουλευτές που επικρίνουν τον ηγέτη των Τόρις προστέθηκαν δύο υπουργοί της κυβέρνησής του, επίσης ανήσυχοι για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα σκάνδαλα στις εκλογικές τους περιφέρειες, που προειδοποίησαν για «σοβαρή βλάβη» στην δημόσια εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Επιστημών Τζορτζ Φρίμαν δήλωσε «σοκαρισμένος και εμβρόντητος» από τις αποκαλύψεις και έθεσε το ερώτημα για ποιον λόγο το πολιτικό προσωπικό είχε την πολυτέλεια να απολαμβάνει τέτοιες κοινωνικές συγκεντρώσεις την ώρα που οι πολίτες της περιφέρειάς του «έβλεπαν τους αγαπημένους τους να πεθαίνουν μόνοι», σύμφωνα με τους Times. Αντίστοιχα, η υπουργός Υγείας Μαρία Κόλφιλντ επέμεινε ότι, ανεξάρτητα αν παραβιάσθηκαν «τεχνικά» τα περιοριστικά μέτρα, το πνεύμα των κανόνων όντως παραβιάσθηκε.

«Θα ζητήσω μέτρα κατά οποιουδήποτε βρεθεί να έχει παραβιάσει τους κανόνες», έγραψε στην ιστοσελίδα της η υπουργός Υγείας Μαρία Κόλφιλντ. «Είναι σαφές ότι υπήρχε μία κουλτούρα στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ακόμη και αν οι κανόνες δεν παραβιάσθηκαν τεχνικά, το πνεύμα των κανόνων όντως παραβιάσθηκε και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο».

Η Σου Γκρέι ερευνά σειρά καταγγελιών για παραβίαση των κανονισμών από τον Μπόρις Τζόνσον, αξιωματούχους και το προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ. Οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησής του, που επιστρατεύθηκαν για να τον υποστηρίξουν, δήλωσαν ότι το κοινό πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ωστόσο, τα σκάνδαλα έχουν καταβαραθρώσει την δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον και την υποστήριξη προς το Συντηρητικό Κόμμα, ενώ όλο και περισσότεροι βουλευτές των Τόρις δηλώνουν ότι πρέπει να παραιτηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ