Κόσμος

Νεπάλ: Ορειβάτης κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ για 27η φορά και έκανε ρεκόρ

Ρυθμίσεις από τη ΔΕΗ για όσους δυσκολεύονται να πληρώσουν το ρεύμα

Ο ορειβάτης Κάμι Ρίτα Σέρπα από το Νεπάλ σημείωσε ένα νέο εκπληκτικό ρεκόρ ορειβασίας, καθώς έφτασε σήμερα (17.5.2023) στην κορυφή του Έβερεστ για 27η φορά, ανακοίνωσε ο οργανωτής της αποστολής του για τον 53χρονο ορειβάτη.

«Έφθασε με επιτυχία στην κορυφή σήμερα το πρωί ως οδηγός ενός βιετναμέζου ορειβάτη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μίνγκμα Σέρπα του πρακτορείου Seven Summit Treks για τον συνάδελφό του από το Νεπάλ και πρόσθεσε πως οι δυο τους έφθασαν στην κορυφή του Έβερεστ στις 8:30 π.μ. (05:45 ώρα Ελλάδας).

«Ναι, ο Κάμι Ρίτα ανέβηκε στο Σαγκαρμάτα για 27η φορά», δήλωσε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ Μπιγκιάν Κοϊράλα, αναφερόμενος στο βουνό με το όνομα που το αποκαλούν οι κάτοικοι του Νεπάλ.

Ο Κάμι Ρίτα Σέρπα, 53 ετών, κατείχε το ρεκόρ μετά τη 22η ανάβασή του το 2018, με την οποία έσπασε ένα προηγούμενο ρεκόρ που μοιραζόταν μαζί με άλλους δύο Σέρπα, αμφότερους συνταξιούχους. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή, ένας άλλος ορειβάτης, ο Πασάνγκ Ντάουα Σέρπα, είχε φθάσει στην κορυφή του Έβερεστ για 26η φορά, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του.

 

Νεπάλ: Ορειβάτης κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ για 27η φορά και έκανε ρεκόρ

Οδηγός ορειβατών στα Ιμαλάια εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια, ο Κάμι Ρίτα Σέρπα είχε φθάσει στην κορυφή των 8.848 μέτρων για πρώτη φορά το 1994. Έκτοτε ανέβαινε στο Έβερεστ σχεδόν κάθε χρονιά και μάλιστα είχε ηγηθεί επανειλημμένα της πρώτης ομάδας ορειβατών στην οποία ανατίθεται να ανοίξει το δρόμο προς την κορυφή.

«Αυτά τα ρεκόρ δεν έγιναν επειδή είχα την πρόθεση να τα πραγματοποιήσω, αλλά στο πλαίσιο της δουλειάς μου ως οδηγού», είχε δηλώσει ο Σέρπα στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Απρίλιο, ενώ κατευθυνόταν προς τον καταυλισμό βάσης.

Επονομαζόμενος «ο άνθρωπος του Έβερεστ», ο Σέρπα γεννήθηκε το 1970 στο Τάμε, ένα χωριό των Ιμαλαΐων που φημίζεται ότι βγάζει ταλαντούχους ορειβάτες.

Οι νεπαλέζοι οδηγοί, εν γένει Σέρπα που προέρχονται από τις κοιλάδες που περιβάλλουν το Έβερεστ, θεωρούνται οι στυλοβάτες του ορειβατικού τομέα στα Ιμαλάια. Αναλαμβάνουν τεράστιους κινδύνους για να μεταφέρουν εξοπλισμό και τρόφιμα, να τοποθετήσουν τα σχοινιά και να επισκευάσουν τις σκάλες.

Στο Νεπάλ υπάρχουν οι οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του κόσμου και η χώρα φιλοξενεί κάθε άνοιξη εκατοντάδες ορειβάτες, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ζεστές και οι άνεμοι γενικά πιο ήρεμοι.

Φέτος οι αρχές χορήγησαν 478 άδειες ανάβασης σε ξένους ορειβάτες, τις περισσότερες που έχουν εκδώσει ποτέ.

ΠΗΓΗ newsit.gr