Κόσμος

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ τα έβαλε με Ίλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος για τα ταξίδια στο Διάστημα

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ τα έβαλε με Ίλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος για τα ταξίδια στο Διάστημα

O πρίγκιπας Γουίλιαμ της Βρετανίας αποδοκίμασε εμμέσως πλην σαφώς τους δισεκατομμυριούχους που ασχολούνται με τα ταξίδια στο Διάστημα για λόγους αναψυχής. Ο εγγονός της βασίλισσας Ελισάβετ υποστηρίζει ότι τα θα πρέπει να είναι επικεντρωμένα στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και όχι στο πώς θα κάνουμε ιδιωτικά εμπορικά διαστημικά ταξίδια.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ εμφανίζεται να ασκεί κριτική εις βάρος του Τζεφ Μπέζος, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του Ίλον Μασκ και του Βρετανού Ρίτσαρντ Μπράνσον, οι οποίοι επιχειρούν να εισέλθουν σε μια νέα εποχή ιδιωτικών εμπορικών διαστημικών ταξιδίων. «Χρειαζόμαστε κάποια από τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου να επικεντρωθούν στο να φτιάξουν αυτόν τον πλανήτη, όχι να προσπαθούν να βρουν το επόμενο μέρος για να πάμε να ζήσουμε», είπε.

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση αυτή του πρίγκιπα Γουίλιαμ ήρθε τις δηλώσεις του Ίλον Μασκ για αποστολές στον Άρη και αφού ο Τζεφ Μπέζος περιέγραψε το παρθενικό του διαστημικό ταξίδι τον Ιούλιο τμήμα της κατασκευής ενός δρόμου προς το διάστημα «ώστε τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας να μπορούν να χτίσουν ένα μέλλον».

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό για να σώσουμε τα προβλήματα εδώ, στη Γη», δήλωσε ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος την Τετάρτη πανηγύρισε την επιτυχία της αποστολής, η οποία μετέφερε στο διάστημα τον ηθοποιό του Star Trek Ουίλιαμ Σάτνερ με το διαστημικό αεροσκάφος του New Shepard.

Η βρετανική βασιλική οικογένεια μιλάει συχνά ανοιχτά για περιβαλλοντικά ζητήματα και ο 39χρονος πρίγκιπας Γουίλιαμ ακολουθεί τα βήματα του εκλιπόντος παππού του, πρίγκιπα Φιλίππου, και του πατέρα του, πρίγκιπα Καρόλου.

Ο 72χρονος Κάρολος, διάδοχος του θρόνου, έχει επί δεκαετίες ζητήσει την ανάληψη δράσης για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος, προτού το ζήτημα αυτό γίνει “της μόδας” και έχει πολλές φορές αντιμετωπίσει χλευαστικά σχόλια.

«Ήταν δύσκολος δρόμος για εκείνον. Συνάντησε πολλές δυσκολίες και θεωρώ ότι έχει αποδείξει ότι είναι πολύ μπροστά. Αλλά δεν θα πρέπει τώρα να έρθει μια τρίτη γενιά που να το εντατικοποιήσει. Κατ΄ εμέ, θα ήταν μια απόλυτη καταστροφή αν ο Τζορτζ (το μεγαλύτερο παιδί του) μετά 30 χρόνια βρίσκεται στο ίδιο σημείο να λέει τα ίδια πράγματα, γιατί τότε θα είναι πολύ αργά».

Απηχώντας το μήνυμα του πατέρα του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ουίλιαμ είπε ακόμη ότι η διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκόβη (COP26) του ΟΗΕ θα πρέπει να έχει αποτέλεσμα.

«Δεν μπορούμε να ακούσουμε άλλα έξυπνα λόγια, έξυπνες λέξεις αλλά όχι αρκετές πράξεις», σημείωσε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ.

Η προσωπική απάντηση του πρίγκιπα σε αυτό το ζήτημα ήταν η θέσπιση του Βραβείου Earthshot, το οποίο στοχεύει να βρει λύσεις μέσω νέων τεχνολογιών ή πολιτικών για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.

Οι πρώτοι πέντε νικητές, που θα κερδίσουν από 1,4 εκατομμύρια δολάρια έκαστος, θα ανακοινωθούν στη διάρκεια τελετής την Κυριακή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ