Κόσμος

Οι 10 πόλεις και χώρες με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους

Η Μουμπάι είναι πλέον η ασιατική πρωτεύουσα με τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων, σύμφωνα με την λίστα Παγκόσμιου Πλούτου που καταρτίζει το Ινστιτούτο Ερευνών Hurun.

Είναι η πρώτη φορά που η πολυπληθέστερη πόλη της Ινδίας καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ασία

Στην κορυφή της λίστας των πόλεων με τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων για το 2024 βρίσκεται η Νέα Υόρκη (119) και ακολουθεί το Λονδίνο (97).

Η Μουμπάι, η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, φιλοξενεί 92 δισεκατομμυριούχους, σύμφωνα με τον Hurun. Ακολουθούν από κοντά το Πεκίνο (91) και η Σαγκάη (87).

Οι 10 πόλεις με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.279 δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως, σημειώνοντας αύξηση 5% από το 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με την κατάταξη των χωρών, η Κίνα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 814 δισεκατομμυριούχους, παρόλο που η χώρα έχασε 155 δισεκατομμυριούχους από ένα χρόνο πριν. Οι ΗΠΑ ήρθαν στη δεύτερη θέση με 800 δισεκατομμυριούχους ενώ η Ινδία ήρθε στην τρίτη με 271.

«Η Κίνα είχε μια κακή χρονιά», σημειώνει η ερευνητική εταιρεία σύμφωνα με τι CNBC. «Η δημιουργία πλούτου στην Κίνα έχει περάσει από βαθιές αλλαγές αυτά τα τελευταία χρόνια, με τον πλούτο των δισεκατομμυριούχων από ακίνητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να μειώνεται».

Οι 10 κορυφαίες χώρες με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους

Οι 10 κορυφαίες χώρες με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους

Ο Κινέζος Zhong Shanshan, ιδρυτής και πρόεδρος του γίγαντα εμφιαλωμένου νερού Nongfu Spring, διατήρησε τη θέση του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας. Ο Colin Huang, ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, ξεπέρασε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tencent, Ma Huateng και άρπαξε τη δεύτερη θέση φέτος.

Οι ΗΠΑ – οι οποίες πρόσθεσαν 109 δισεκατομμυριούχους το 2023 – έχουν μόνο 14 δισεκατομμυριούχους λιγότερους από την Κίνα, σύμφωνα με τo Hurun.

Η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ένας σημαντικός μοχλός για την αύξηση των βαθύπλουτων στις ΗΠΑ, έδειξε η έκθεση.

«Ενώ ο [Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia] Jensen Huang έχει απασχολήσει πολλούς τίτλους εφημερίδων καθώς η κεφαλαιοποίηση της Nvidia ξεπέρασε το όριο των 2 τρισ. δολαρίων, εκτοξεύοντάς τον στο τοπ 30 της κατάταξης του Hurun, οι δισεκατομμυριούχοι πίσω από τη Microsoft, την Google, την Amazon, την Oracle και τη Meta έχουν δει σημαντικές αυξήσεις στον πλούτο τους καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην αξία που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει το report.

ΠΗΓΗ in.gr