Κόσμος

Οι 5 μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις δηλώνουν πως «δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε πυρηνικό πόλεμο»

Οι 5 μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις δηλώνουν πως «δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε πυρηνικό πόλεμο»

Μοιάζει οξύμωρο, αλλά οι χώρες – μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ομνύουν «σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα». Ποιό είναι οξύμωρο; Ότι και οι πέντε χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα και μάλιστα κάποιες εξ αυτών (όπως η Κίνα και η Ρωσία) δοκιμάζουν διαρκώς και νέα.
Πάντως ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία δεσμεύθηκαν σήμερα να «εμποδίσουν τη συνέχιση της διάδοσης» των πυρηνικών όπλων, με κοινή δήλωση την οποία εξέδωσαν πριν από διάσκεψη για να εξετασθεί η τήρηση της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (TNP).

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με το Ιράν, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι θέλει να αποκτήσει ατομική βόμβα, οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις υπογραμμίζουν «τη βούλησή (τους) να εργαστούν μαζί με όλα τα κράτη για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ασφαλείας το οποίο να επιτρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω πρόοδοι όσον αφορά τον αφοπλισμό, με τελικό στόχο έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα», διευκρινίζει η γαλλική προεδρία, η οποία συντονίζει τις εργασίες αυτών των χωρών πριν από τη διάσκεψη για την TNP.

«Δηλώνουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σ’ έναν πυρηνικό πόλεμο, δεν θα πρέπει να αρχίσει ποτέ», υπογραμμίζεται στη ρωσική εκδοχή της κοινής δήλωσης που υπογράφουν οι πέντε και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

ΠΗΓΗ newsit.gr