Κόσμος

Ουκρανία: Χτύπημα από 8 πυραύλους στη γενέτειρα του Ζελένσκι – «Οι περιοχές που ανακαταλάβαμε έχουν καταστραφεί»

Ουκρανία: Χτύπημα από 8 πυραύλους στη γενέτειρα του Ζελένσκι – «Οι περιοχές που ανακαταλάβαμε έχουν καταστραφεί»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι πόλεις και τα χωριά που ανακατέλαβε ο στρατός της χώρας του από τις ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστραφεί.

Η γενέτειρα του Ζελένσκι, η Κρίβι Ριχ, εντείνει τις προσπάθειές της να αποφευχθούν οι πλημμύρες έπειτα από ρωσικό πλήγμα που προκάλεσε ζημιές σε υποδομές υδροδότησης.

Η Κρίβι Ριχ, η μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Ουκρανίας, με πληθυσμό περίπου 650.000 πριν τον πόλεμο, επλήγη χθες Τετάρτη από οκτώ πυραύλους κρουζ, όπως ανακοίνωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο Ζελένσκι, που κατάγεται από την πόλη, ανέφερε σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίς σήμερα τα πρωί ότι από τα πλήγματα υπέστη ζημιές το φράγμα Καρασούνοφ. Το σύστημα υδροδότησης «δεν έχει στρατιωτική αξία», ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαρτώνται από αυτό καθημερινά, τόνισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε «μια προσπάθεια να πλημμυρίσει η Κρίβι Ριχ».

Από τα πλήγματα δεν υπήρξαν θύματα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής Βαλεντίν Ρενιτσένκο.

Ο Ολεξάντρ Βίλκουλ, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Κρίβι Ριχ, έγραψε στο Telegram ότι 112 σπίτια πλημμύρισαν στην πόλη, αλλά συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στο φράγμα στον ποταμό Ινγκουλέτς και ότι «οι πλημμύρες υποχωρούν».

Λίγε ώρες νωρίτερα ο Ζελένσκι πήγε στην Ιζιούμ, στην περιοχή του Χαρκόβου, κατά την πρώτη επίσκεψή του στη ζώνη αυτή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, την οποία ο στρατός της χώρας έχει θέσει εκ νέου υπό τον έλεγχό του τις τελευταίες 15 ημέρες.

Η πόλη των περίπου 50.000 κατοίκων πριν τον πόλεμο ήταν θέατρο αιματηρών μαχών την άνοιξη, προτού την καταλάβει ο ρωσικός στρατός ο οποίος τη μετέτρεψε σε στρατηγικό κέντρο ανεφοδιασμού.

«Έχουμε στοιχεία για φόνους, βασανιστήρια, απαγωγές»

«Τα μέλη των υπηρεσιών μας επιβολής του νόμου ήδη λαμβάνουν στοιχεία φόνων, βασανιστηρίων και απαγωγών ανθρώπων από τους κατακτητές», επεσήμανε ο Ζελένσκι από την πόλη, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν «στοιχεία γενοκτονίας εναντίον των Ουκρανών».

«Μόνο κατέστρεψαν, μόνο κατέσχεσαν, μόνο απέλασαν. Άφησαν κατεστραμμένα χωριά και σε κάποια από αυτά δεν έχει μείνει ούτε ένα σπίτι», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Αν και υπογράμμισε τις σοβαρές καταστροφές που έχει υποστεί το Ιζιούμ, ο Ζελένσκι έγραψε στο Telegram: «προχωράμε προς μία κατεύθυνση, προς τα εμπρός, προς τη νίκη».