Κόσμος

Ουκρανία: Πώς οι Ρώσοι σκότωσαν τον Γιούρι Κερπατένκο στη Χερσώνα

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί έκαναν επέμβαση στην Χερσώνα σκοτώνοντας τον Ουκρανό διευθυντή της Ορχήστρας Γιούρι Κερπατένκο στη Χερσώνα
Ρώσοι στρατιωτικοί σκότωσαν στην Ουκρανία τον διευθυντή της ορχήστρας στη λυρική σκηνή της Χερσώνας Γιούρι Κερπατένκο. Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο πριν από τον θάνατό του είχε αρνηθεί να συνεργασθεί με τις ρωσικές αρχές κατοχής. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, αφού ρώτησαν γείτονες του Κερπατένκο, βρήκαν αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος.

Το περιστατικό
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι γείτονές του, στις 28 Σεπτεμβρίου στις επτά η ώρα το πρωί, έξι άνδρες που φορούσαν ρωσικές στρατιωτικές στολές έφθασαν στο διαμέρισμα του Κερπατένκο και του ζητούσαν επίμονα να τους ανοίξει την πόρτα. Μία από τις γειτόνισσες του Κερπατένκο, μια 75χρονη συνταξιούχος, ακούγοντας τον θόρυβο, άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματός της για να δει τι συμβαίνει.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί που την αντιλήφθηκαν της είπαν να κλείσει την πόρτα και δεν θα την πειράξουν. Ύστερα από λίγο η ηλικιωμένη γυναίκα άκουσε ριπές από αυτόματο όπλο και αφού πέρασε αρκετή ώρα, ξανάνοιξε την πόρτα της και είδε το πτώμα του Κερπατένκο, μέσα στο αίμα να κείτεται δίπλα στο διαμέρισμά του.

Μεταξύ άλλων, οι γείτονές του είπαν ότι την στιγμή της δολοφονίας του διευθυντή ορχήστρας, στον δρόμο έξω από το σπίτι υπήρχαν αρκετοί στρατιωτικοί και άνδρες της FSB, οι οποίοι κρατώντας όπλα στόχευαν στα παράθυρα της πολυκατοικίας.

Τι είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες
Οι αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι μετά την δολοφονία του, το πτώμα του Κερπατένκο βρισκόταν στην είσοδο έως το μεσημέρι. Αργότερα το πήραν αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και οι ρωσικές αρχές προς το παρόν δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας The Times

Στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε ανακοινωθεί η εξαφάνιση του κύριου διευθυντή ορχήστρας της λυρικής σκηνής της Χερσώνας, του ηλικίας 46 ετών Γιούρι Κερπατένκο. Αργότερα το υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι τον Κερπατένκο τον σκότωσαν οι Ρώσοι στρατιωτικοί επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συναυλία, που διοργάνωσαν οι εκπρόσωποι των κατοχικών αρχών, ωστόσο ούτε οι συνθήκες θανάτου του Κερπατένκο, ούτε η ακριβής ημερομηνία θανάτου του δεν ήσαν μέχρι σήμερα γνωστά. Πριν εξαφανισθεί ο Κερπατένκο υποστήριζε ανοιχτά την Ουκρανία, επέκρινε τις κατοχικές αρχές και τον ρωσικό στρατό.

Λίγα λόγια για την πορεία της κατοχής στην Χερσώνα
Η Χερσώνα καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του πολέμου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Κρεμλίνο υπεγράφη συμφωνία για την ενσωμάτωση τεσσάρων υπό κατοχή περιοχών της Ουκρανίας , συμπεριλαμβανομένου και τμήματος της περιοχής της Χερσώνας και της πόλης Χερσώνας στην Ρωσία. Την απόφαση αυτή δεν την αναγνώρισε καμία χώρα στον κόσμο.

Στις αρχές Νοεμβρίου, υπό την πίεση του ουκρανικού στρατού, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση αποφάσισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Χερσώνα και τις γύρω περιοχές στην δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου, ισχυριζόμενη ότι υπήρχαν προβλήματα με τον εφοδιασμό και ότι πρέπει να σώσει τις ζωές των Ρώσων στρατιωτών.

Στις 11 Νοεμβρίου τμήματα του ουκρανικού στρατού μπήκαν στην Χερσώνα. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι , στις απελευθερωθείσες περιοχές της περιοχής της Χερσώνας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 400 στρατιωτικά εγκλήματα που διέπραξε ο ρωσικός στρατός.
ΠΗΓΗ in.gr