Κόσμος

Ουκρανία: «Πυρά» Ζελένσκι κατά της Γερμανίας για τα Leopard – «Θα πάρουμε πίσω την Κριμαία»

Ζελένσκι: Προειδοποιεί για τις επιθετικές προθέσεις της Μόσχας πέραν της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέκρινε την Γερμανία, καθώς το Βερολίνο διστάζει να στείλει βαρέα άρματα μάχης, λέγοντας ότι δεν αποτελεί την “σωστή στρατηγική”.

Ο Ζελένσκι αναφερόταν σε πληροφορίες του Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία θα παραδώσει βαρέα άρματα μάχης μόνον αν οι ΗΠΑ παραδώσουν άρματα μάχης Abrams.

H Ουάσινγκτον πάντως δεν είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Ουκρανία με Abrams, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, αιτιολογώντας ότι η άρνηση αυτή οφείλεται σε ζητήματα συντήρησης και εκπαίδευσης. Ωστόσο δεν απέκλεισε αλλαγή θέσης των ΗΠΑ στο μέλλον.

«Δεν πιστεύω ότι είναι η σωστή στρατηγική για να υιοθετηθεί», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στο Βερολίνο, το οποίο δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες να εγκρίνει τις παραδόσεις Leopard, αρμάτων μάχης που είναι πολύ ισχυρά.

Οποιαδήποτε παράδοση πολεμικού υλικού γερμανικής κατασκευής πρέπει να λάβει το πράσινο φως του Βερολίνου. Οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας ζήτησαν επίσης την Τρίτη να ληφθεί γρήγορα απόφαση.

«Στόχος μας να πάρουμε πίσω την Κριμαία»

Στη συνέχεια ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την πρόθεσή του να πάρουν πίσω οι Ουκρανοί την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, καλώντας παράλληλα τους δυτικούς εταίρους του να παραδώσουν περισσότερα όπλα στη χώρα του.

“Ο στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας”, σημείωσε ο Ζελένσκι.

“Η Κριμαία είναι η γη μας, το έδαφός μας, η θάλασσά μας και τα βουνά μας. Δώστε μας τα όπλα σας και θα πάρουμε τα εδάφη μας πίσω”, σημείωσε.

Η διαδικτυακή αυτή ομιλία του Ζελένσκι, η δεύτερη που έκανε στο Νταβός, έγινε την επομένη συντριβής ελικοπτέρου κοντά στο Κίεβο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Σε ερώτηση που του έγινε για την υπόθεση να πρόκειται για δυστύχημα, ο Ζελένσκι απάντησε ότι “πολλές θεωρίες εξετάζονται και δεν επιτρέπεται να μιλήσω για τις διάφορες υποθέσεις ως το τέλος των ερευνών”.