Κόσμος

Πετρέλαιο: Η άρση των περιορισμών στην Κίνα θα εκτοξεύσει τη ζήτησή του

Πετρέλαιο: Η άρση των περιορισμών στην Κίνα θα εκτοξεύσει τη ζήτησή του

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να εκτοξευτεί μετά την άρση των περιορισμών κατά της επιδημίας κορονοϊού στην Κίνα. Αυτό ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency, IEA), η οποία παράλληλα σημείωσε πως η επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο της Ρωσίας είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς.

«Δύο μπαλαντέρ θα κυριαρχήσουν το 2023 στις προοπτικές του 2023: Ρωσία και Κίνα», αναφέρει για το πετρέλαιο η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στην μηνιαία αναφορά.

«Οι ρωσικές προμήθειες επιβραδύνονται υπό το κράτος των κυρώσεων, ενώ η Κίνα θα είναι υπεύθυνη για το ήμισυ αυτής της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης, ακόμη και αν η μορφή και η ταχύτητα του ανοίγματος (της κινεζικής οικονομίας) παραμένουν αβέβαια».

Η ασθενής βιομηχανική δραστηριότητα και οι ήπιες καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στην μείωση της ζήτησης κατά περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Αλλά, παρά τις πιθανές ήπιες υφέσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το αναμενόμενο άνοιγμα της Κίνας εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη στις γειτονικές της ασιατικές οικονομίες, ενώ η Κίνα θα πάρει την ηγετική θέση της Ινδίας σε παγκόσμια κλίμακα στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.