Κόσμος

Πίνακας του Ουίνστον Τσόρτσιλ που ανήκε στην Αντζελίνα Τζολί δημοπρατείται σε τιμή-ρεκόρ

Πίνακας του Ουίνστον Τσόρτσιλ που ανήκε στην Αντζελίνα Τζολί δημοπρατείται σε τιμή-ρεκόρ

Ένας σπάνιος πίνακας του Ουίνστον Τσόρτσιλ, δώρο στον αμερικανό Πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ και μέρος της συλλογής της Αντζελίνα Τζολί τα τελευταία χρόνια, πωλήθηκε σε δημοπρασία για τιμή-ρεκόρ.

Δημοπρατούμενος από τον Οίκο Christie’s του Λονδίνου, ο πίνακας εν τέλει κατοχυρώθηκε σε αγοραστή για την τιμή των 8,3 εκατ. λιρών Αγγλίας (περίπου 9,6 εκατ. ευρώ) και έγινε ο πιο ακριβός πίνακας του Ουίνστον Τσόρτσιλ που δημοπρατήθηκε ποτέ.

Το έργο ονομάζεται «Ο μιναρές του τζαμιού της Κουτούμπια» και απεικονίζει το εν λόγω τζαμί στο Μαρακές του Μαρόκου, φωτισμένο από το ηλιοβασίλεμα.

Ο Τσόρτσιλ, σύμφωνα με τον υπεύθυνο μοντέρνας τέχνης του οίκου Christie’s, λάτρευε να ζωγραφίζει σκηνές από το Μαρόκο, το οποίο είχε πρωτοεπισκεφθεί το 1935, γοητευόμενος από την ποιότητα του φυσικού του φωτός.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας, ενθουσιώδης ζωγράφος με πάνω από 500 έργα στο ιστορικό του, θεωρούσε ότι οι πίνακες στους οποίους αποτύπωνε το Μαρόκο ήταν οι καλύτεροί του.

Ο συγκεκριμένος πίνακας αποτελεί το μοναδικό έργο που ζωγράφισε ο Τσόρτσιλ κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Ιανουάριο του 1943, αφού και οι δύο είχαν παραστεί στην διάσκεψη της Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο για να αναπτύξουν την κοινή στρατηγική των χωρών τους ενάντια στη ναζιστική Γερμανία, ο Τσόρτσιλ είχε πείσει τον Ρούσβελτ να τον συνοδεύσει στο Μαρακές για να παρακολουθήσουν το ηλιοβασίλεμα.

Ο Τσόρτσιλ είχε ζωγραφίσει αυτό που θαύμασαν οι δύο ηγέτες και δώρισε το αποτέλεσμα στον Ρούσβελτ, πριν αυτός αποχωρήσει από το Μαρόκο την επόμενη ημέρα.

Ο πίνακας, ο οποίος κατέληξε το 2011 στα χέρια της Αντζελίνα Τζολί, λέγεται πως είχε καταλήξει- χωρίς να ξέρουμε ακριβώς το πώς- να φυλάσσεται για περίπου 5 δεκαετίες από μια οικογένεια στην Νέα Ορλεάνη, η οποία κάποια στιγμή τον πούλησε στον έμπορο τέχνης Μ. Σ. Ράου.

Από τον Ράου αγοράστηκε στη συνέχεια από τον Μπραντ Πιτ και προσφέρθηκε ως δώρο στην τότε συζυγό του, Τζολί.

Στην δημοπρασία, μέσω της οποίας πέρασε σε άλλα χέρια, ο πίνακας πωλήθηκε σε τιμή τριπλάσια της εκτιμώμενης.

Άλλοι δύο πίνακες του Τσόρτσιλ, η «Σκηνή στο Μαρακές» και το «Προαύλιο του αγίου Παύλου», είχαν πωληθεί προσφάτως σε δημοπρασία για 1,9 εκατ. λίρες (2,2 εκατ. ευρώ) και 1,1 εκατ. λίρες (1,2 εκατ. ευρώ), αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ: CNN