Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία – Reuters: Λογιστικό σφάλμα υπερκοστολόγησε κατά 3 δισ. τον αμερικανικό εξοπλισμό

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει από τον περασμένο Αύγουστο όπλα αξίας περίπου 21,1 δισ. στην Ουκρανία

Το αμερικανικό Πεντάγωνο υπερκοστολόγησε κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικό εξοπλισμό που στάλθηκε στην Ουκρανία, δήλωσαν στο Reuters ένας βοηθός Γερουσιαστή και ένας αξιωματούχος Άμυνας. Πρόκειται για ένα λογιστικό σφάλμα που δημιουργεί την πιθανότητα αποστολής περισσότερων όπλων στο Κίεβο.

Το λογιστικό σφάλμα ήταν αποτέλεσμα της απόδοσης υψηλότερης αξίας από την εγγυημένη σε όπλα που ελήφθησαν από αμερικανικά αποθέματα και στη συνέχεια στάλθηκαν στην Ουκρανία, δήλωσανδύο ανώτεροι αξιωματούχοι άμυνας.

«Ανακαλύψαμε ανακολουθίες στον τρόπο με τον οποίο αποτιμούμε τον εξοπλισμό που δώσαμε» στην Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της άμυνας. Οι αξιωματούχοι και ο βοηθός γερουσιαστή μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Το Κογκρέσο θα ενημερωθεί για τη λογιστική προσαρμογή αργότερα σήμερα, ανέφεραν οι πηγές.

Ο αξιωματούχος είπε ότι είναι πιθανό η ποσότητα των υπερκοστολογημένων όπλων να είναι μεγαλύτερη, καθώς το Πεντάγωνο εξετάζει την κατάσταση πιο διεξοδικά.

Από τον Αύγουστο του 2021, οι ΗΠΑ έχουν στείλει όπλα αξίας περίπου 21,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από τα αποθέματά τους.

Είναι αβέβαιο πώς θα αντιδράσει το Κογκρέσο σε αυτό τον εντοπισμό του λογιστικού σφάλματος, και η αλλαγή της αποτίμησης του εξοπλισμού θα μπορούσε να καθυστερήσει την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερα κεφάλαια για την Ουκρανία μεσούσης της κρίσης χρέους στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ